НОВОСТИ

Митровић о забрани скупа у Сарајеву: Кршење људских права, полиција доказала да је неспособна

01/09/2023

Право на слободу окупљања једно је од најважнијих права и слобода, утврђених Уставом и Конвенцијом о људским правима и забрана скупа испред Суда и Тужилаштва БиХ коју је изрекао МУП Кантона Сарајево нема упориште, рекао је бивши омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић.

 

 

Митровић је нагласио да овакве забране, без икаквог упоришта, могу довести до тог да се забрани било који скуп из безбједносних разлога, односно због неиспуњавања формалних услова.

 

– Кад некога желите да одбијете, дајете му додатне услове. Какве информације има МУП Кантона Сарајево о постојању неке опасности, па забрањује окупљање? Ако постоје такве информације, зашто их не изнесу – рекао је он.

 

Митровић је рекао и да је федерална полиција забраном скупа доказала да је неспособна, истичући да не постоји скуп који полицијске агенције у БиХ не могу обезбиједити.

 

Он је истакао и да се данашњим окупљањем не брани појединац, већ исказује протест због поступања институција, на шта грађани имају апсолутно право.

 

Подсјећамо, МУП-а Сарајевског кантона забранио је за данас најављени протест, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ “због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога”. Скуп је требало да буде одржан у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу против којих је подигнута оптужница.

 

Након ове забране, предсједник Одбора Ђорђе Радановић рекао је да Срби неће одустати од мирног окупљања и позвао грађане да у 18.00 часова дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести