НОВОСТИ

Мрша: Уплитањем Шмита доводи се у питање постојање законодавне власти; Мора се поштовати Дејтон

23/08/2023

Наметање закона, или укидање постојећих од стране појединца који се још увијек није легитимисао као овлашћено лице у функцији високог представника, а код чињенице да БиХ има своја законодавна тијела која су једина легитимна да доносе и мијењају законе, представља урушавање стубова једног друштва, ово је став Адвокатске коморе Републике Српске.

 

Далибор Мрша, предсједник ове институције истакао је уЈутарњем програму РТРС-а, да се уплитањем тзв. високог преставника, доводи у питање постојање законодавне власти, као једног од три стуба сваке државе.

 

– Кристијан Шмит мора бити легитимисано лице да би могао да дјелује како се приказује. Мора се поштовати Анекс 10 Дејтонског споразума. Шмит као и сви до сада високи представници морао је да прође процедуру да би се представљао оним што данас није – поручио је Мрша.

 

Мрша је нагласио да без обзира ко шта мислио о БиХ, она је суверена земља.

 

– Кад имате суверену земљу, а БиХ шта год ко мислио је суверена земља. Она мора имати своју територију, становништво и власт. Овдје имате Парламентарну скупштину на нивоу БиХ, те ентитетске парламенте, и то су највиши законске институције у БиХ – истакао је Мрша.

 

Он се присјетио и одласка Валентина Инцка из БиХ.

 

– Инцко је у свом техинчком мандату на самом одласку наментуно измјене Кривичног закона. Нешто слично на сцени имамо и данас.  Али у менталитету балканских народа, а највише српског, увијек је присутан отпор када вам странац намеће закон – рекао је Мрша.

 

Дотакао се и оптужница против Милорада Додика и Милоша Лукића.

 

– Врло брзо, на изненађење свих подигнута је оптужница против Додика и Лукића. Иста је враћена на дораду, што само показује да је урађена накарадно, и рекао би оркестрирано. Из те оптужнице не видите шта је биће које се ставља особи на терет кривичног дјела – нагласио је Мрша.

 

Он је нагласио да је адвокатура самостална и независна дјелатност, и да не треба очекивати да ће се ставити у службу било којег лица, али да ће бити велики број поојединаца који ће радити на овом случају.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести