НОВОСТИ

МУП добио инструкције у случају да Шмит дође у Републику Српску

07/09/2023

Полиција Републике Српске добила је инструкције о поступању у случају Кристијана Шмита, након што је најављено да ће бити ухапшен и депортован уколико дође у Републику Српску.

 

 

Ову информацију потврдио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он се раније састао са специјалним изаслаником Владе СР Њемачке за Западни Балкан Мануелом Зарацинијем којем је, како каже, дао Анекс 10 на енглеском и поручио да Кристијан Шмит није именован.

“Анекс 10 каже да га бирају стране потписнице. Ми смо требали да изаберемо високог представника, а да га потврди Савјет безбједности. Када кажете да то није у реду и да се држимо слова Дејтона, он каже да подржава Шмита. Али човјече, каква је ово демократија и ЕУ да можете тако да одлучујете”, поручио је Додик.

“На питање шта ми је стратешки циљ у одлуци да Шмита који долази овдје неовлаштено наша полиција прати и избаци из РС, ја му кажем шта би могао да буде циљ кад ти нећеш да чујеш основну ствар а то је да нисте именовали човјека. Повуците га у Њемачку, али треба му дати 24.000 евра плате коју има. Нама је најважније питање имовина, а да су они довели Шмита да би једног дана осванула његова наводна одлука о закону о имовини на нивоу БиХ. Ако до тога дође, истог тренутка смо донијели одлуку о самосталности. Ако то уради, у току ноћи ће се скупити парламент. А онда ме пита шта су посљедице? Значи ви имате намјеру да то радите”, истиче Додик.

Он наглашава да је Зарацину рекао да пренесе Кристијану Шмиту да не долази у Републику Српску.

“Наоружана је његова пратња, што би требало да асоцира на то да ми овдје имамо кубуре и праћке. Данас је отишла инструкција на терен”.

Кристијана Шмита не обезбјеђује у БиХ Дирекција за координацију полицијских тијела, него он има обазбјеђење из Њемачке, што је потврдио и министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

“Нема високог представника у БиХ. Господин Шмит је њемачки држављанин који овдје незаконито борави. Желим да кажем да га ни министар безбједности не поштује, па нека ме процесуира”, каже министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести