НОВОСТИ

Na Doboj „udarali” i strani plaćenici, mudžahedini i HVO

20/05/2021

U dobojskom naselju Usora obnovljen je spomen-krst posvećen petrovdanskoj bici, kada su u odbrani Doboja 12. jula 1992. godine poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 76 je ranjeno.

 

Спомен-крст посвећен петровданској бици

Spomen-krst posvećen petrovdanskoj bici

 

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine na području od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda.

Spomen-krst je podignut zbog očuvanja kulture sjećanja na stradale u odbrani ovog grada.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Doboja Petar Tubić podsjetio je na teške trenutke i iskušenja u odbrani grada tokom petrovdanske bitke.

Tubić je rekao da se Doboj 1992. godine branio od neprijatelja koji je po običaju izvršio napad tokom vjerskog praznika, a počeo je granatiranjem grada.

Podsjeća da su među zaostalim poginulim neprijateljskim vojnicima bili i plaćenici iz drugih zemalja koje su prepoznali po dokumentima i oznakama na uniformama, ali i pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, te regularnih snaga hrvatskog Riječkog korpusa.

Tadašnji komandant Prvog bataljona Dobojske brigade Dimšo Živanović u ranijim svjedočenjima naveo da su na Petrovdan u podne jake neprijateljske snage napale Doboj iz pet pravaca u pet talasa s ciljem da ga, potpomognute neprijateljskim snagama koje su bile u dobojskom naselju Johovac, okruže i zauzmu.

„Napad je bio veoma žestok – artiljerijski i pješadijski. Prema procjeni, neprijatelj je imao namjeru da savlada odbranu zauzimajući dominantne kote i produže prema Prisadama, te da okruže grad, presijeku komunikaciju sa Banjalukom, kako bi se spojili sa snagama koji su od Broda i Dervente već stigle u Kotorsko i Johovac”, naveo je Živanović.

 

On je podsjetio da je Doboj branio jedan ojačani bataljon, dok su ga, prema raspoloživim podacima, napale dvije neprijateljske brigade i dva odreda.

 

Živanović je naveo da su nakon pregrupisavanja, branioci oko 17.00 časova stabilizovali linije odbrane, a da se posljednji udarni talas neprijatelja dogodio poslije ponoći kada su namjeravali da izvuku svoje poginule i ranjene.

 

Pripadnik tadašnje specijalne brigade policije Radenko Nikolić kaže da je napad neprijatelja bio dobro pripremljen, jer su artiljerijom granatirani već obilježeni ciljevi u gradu, uključujući i civilne.

 

Tada najmlađi borac odbrane, 17.godišnji Nenad Bukvić podsjetio je da je tokom granatiranja stradao veliki broj civila, a da je neprijatelj u prvom jurišu uspio da prodre u predgrađe Doboja.

Niko do danas nije odgovarao pred domaćim pravosuđem za granatiranje Doboja i stradanje njegovih građana.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести