НОВОСТИ

Najtragičniji događaj na području Majevice

21/04/2021

Na gradskom groblju u Pučilama kod Bijeljina obilježeno je 28 godina od pogibije 33 srpska borca Druge majevičke brigade na Banj brdu, čija žrtva ne smije biti zaboravljena, najavili su predstavnici Boračke organizacije grada Bijeljina.

28 godina od pogibije 33 srpska borca

Gradsko groblje u Pučilama kod Bijeljine

Ratni komandant Vlado Grabovičkić rekao je da je prošlo 28 godina od sigurno najtragičnijeg događaja koji se desio u proteklom ratu na području Majevice, pa i šire.

“Zločin se desio na treći dan Vaskrsa kada su u jednom danu za nekoliko sati nastradala 33 naša pripadnika, 32 je lakše i teže ranjeno, a 10 je tom prilikom zarobljeno”, podsjetio je Grabovičkić.

On je naveo da se napad i neviđeni zločin događao na prostoru Majevice, na širem prostoru Banj brda, s ciljem da neprijatelja ovlada tim prostorom kako bi napredovli ka Loparama i Ugljeviku.

“Međutim, desio se strašan zločin o čemu svjedočimo mi i činjence da smo poslije pronašli tijelo bez glave, a glava je otišla kao neki njihov trofej. Na rejonu Ćeperište pronašli smo i leš vojnika sa odsječenom glavom, koji je prethodno bio ranjen i zarobljen”, rekao je Grabovičkić i dodao da i danas još jednog borca brigada vodi kao nestalog.

Naveo je da su muslimani pucali i na vidno označeno sanitetsko vozilo kada je ubijen vozač, a teško ranjen jedan sanitetlija.

“Takođe, da se zločin desio pokazala je i njihova lokalna televizija kada su naših 10 zarobljenika sprovodili do hotela `Tuzla` pri čemu se jasno vidjelo udaranje, pljuvanje, maltretiranje naših vojnika”, rekao je Grabovičkić.

Naglasio je da je premlaćivanje nastavljeno i u zatvorima što potvrđuje činjenica da je jedan borac nakon razmjene preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu od posljedica udaranja.

Za sve to i mnogo toga još čime raspolažu, kako je rekao, do danas niko nije odgovarao.

Jovica Marković, ratni komandant Četvrtog pješadijskog bataljona i načelnik štaba Druge majevičke ratne brigade, istakao je da su 21. april 1993. i 15. maj 1945. godine dva datuma najvećeg stradanja Srba sa Majevice.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Miodrag Stevanović istakao je da je 21. april 1993. godine još jedan tragičan datum iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kada su na Banj brdu pognula 33 borca.

On je napomenuo da su u njihovu čast i slavu boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku izgradili spomenik u Pučilama, simbol vječnog sjećanja na stradala 33 vojnika Druge majevičke brigade VRS i sve Tuzlake koji su poginuli braneći ognjišta.

Potpredsjenik Zavičajnog udruđenja Tuzlaka u Bijeljini Slaviše Vujanović pozvao je sve Tuzlake i sugrađane da u 12.00 časova dođu i da zajednički odaju počast hrabrim srpskim borcima i svim žrtvama tuzlanske regije iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести