НОВОСТИ

Нема помака у здравственом стању Караџића – љекари га нису прегледали

15/04/2024

Код првог предсједника Републике Српске Радована Караџића нема никаквих помака већ 10 дана када је ријеч о здравственом стању, рекла је његова кћерка Соња Караџић Јовичевић.

 

 

– Очекујем реакцију /предсједника Међународног механизма за кривичне судове/ судије Грасијели Гати Сантани у смислу захтјева за пружањем пуне медицинске помоћи затвореницима, за које сноси одговорност колико и затворска управа – нагласила је Јовичевићева.

 

Она је рекла да је у четвртак, 11. априла, Караџић имао термин за разговор у затворској амбуланти који је стално одгађан до пред крај радног времена.

 

– Затворска амбуланта не посједује ни основну дијагностику и служи управо само за разговор – напоменула је Јовичевићева, која је љекар као и њени родитељи.

 

Она је напоменула да је, упркос томе, љекар увидом у физички изглед и на основу објективних и субјективних тегоба закључио да је Караџићу неопходан хитан и темељит преглед уролога са комплетном обрадом и правилним одређивањем адекватне терапије.

 

– То потврђује да је тачно све оно о чему упозоравам ових дана, али истовремено то не значи да ће до тог прегледа уопште и доћи –  оцијенила је Јовичевићева и додала.

 

Она је додала да, чак, и закључак њиховог затворског љекара не значи да ће управа затвора предузети било шта.

 

Јовичевићева је раније изјавила да њен отац трпи ужасне болове јер му нису дали неопходне лијекове нити има љекарску помоћ, те да све ово сматра покушајем убиства.

 

Садашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик док је обављао дужност српског члана Предсједништва БиХ затражио је од предсједника Сантане да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мјере да се заустави затворски терор над Караџићем, који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

 

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

 

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још крајем октобра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

 

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је у суботу, 6. априла, да је спреман да оде у Енглеску да прегледа првог предсједника Српске, чије је здравствено стање погоршано.

 

Он је истакао да је на то спреман чак и о личном трошку, те да тим љекара УКЦ-а може отпутовати чим добију потребна одобрења.

 

Ђајић је у фебруару ове године предводио тим љекара из Бањалуке који је прегледао генерала Ратка Младића у Хагу, те су детаљно прегледали и медицинску документацију. Тим су чинили Милан Стојаковић, Никола Шобот и Синиша Миљковић.

 

Радован Караџић налази се у енглеском затвору “Вајт”, гдје служи казну у ужасним условима.

 

Када ће Међународни механизам за кривичне судове предузети кораке ради премјештаја Караџића из једне од најгорих затворских установа у Великој Британији због веома лошег здравственог стања и даље није познато, будући да данима нико из Механизма није реаговао на упит Срне у вези с тим.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести