НОВОСТИ

“Нема слободе у Европи ако Република Српска нестане”

10/12/2023

Срби немају амбицију за било каквим сукобима, али ће посегнути за свим политичким средствима да сачувају суверенитет Српске, порука је то предсједника Републике.

 

 

Оне који настоје да отму шуме, воде и развласте Српску, Милорад Додик је подсјетио да питање имовине никада неће бити на столу.

“Немојте нам доносити на сто! Нећемо да разговарамо с вама. Ако почнемо да разговарамо, мало је шансе да можемо да прођемо с тим. Нема на столу! Устав је рекао, Устав је прописао. Ако у Уставу пише да БиХ припада само оно што је изричито дато БиХ, то подразумијева да прочиташ шта је то дато, па видиш које су политике дате БиХ: миграције, унутрашње границе и спољна политика“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Снага Републике Српске је у српском народу и његовој самосвјесности, оцјена је бившег америчког дипломате.

Џејмс Џатрас каже да би САД требало да бране Дејтонски мировни споразум онако како је написан, али тешко да је то у овом тренутку могуће.

“Дејтонски споразум је направљен у функцији униполарног свијета и тако треба посматрати покушаје да се он на силу промијени на штету Републике. Већ смо видјели настојања да се Дејтонски споразум промијени на уштрб Републике Српске, а у корист унитарне БиХ“, рекао је бивши амерички дипломата и истакнути политички аналитичар Џејмс Џатрас.

Српски народ и Република Српска имају право на самоопредјељење, сагласни су словеначки и мађарски политичари.

Ласло Шипош поручује да Српска има снажну позицију у очувању националног идентитета, те да то мора да буде одбрањено упркос насртајима дијела међународне заједнице. Из словеначке националне странке категорични – не смије се допустити ЕУ да уништи Српску.

“Нема слободе у Европи ако Република Српска нестане. Због тога треба да радите на томе. Немојте посустати! Ја мислим да је једини спас за вашу Републику самосталност. Ја сам увјерен да ће доћи до ваше самосталности за годину-две, можда три, јер ЕУ се распада“, рекао је предсједник словеначке Националне странке Змаго Јелинчич.

Отимање права Републици Српској не може да буде подржано, јасна је порука. Шмитова странка ни у Њемачкој не доноси добре одлуке, тврди то посланик у Парламенту Баварске. Тако се, каже, од њега ништа добро не може очекивати ни у БиХ ни у Републици Српској.

Република Српска мора да одбрани своје надлежности и стечена права која су прописана Дејтонским споразумом, јер је то њено неотуђиво право, закључак је и представника Ирске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести