НОВОСТИ

Нови напади из Сарајева на Српску и њено име: Што више атакују, то им је мање БиХ

14/02/2024

Нови удар на европске законе и договор домаћих политичара. Потпредсједник Федерације и члан Странке демократске акције Рефик Лендо запријетио је да ако на дневном реду преговора актера, који чине власт на нивоу БиХ, буде закон о Уставном суду БиХ, затражиће промјену имена Републике Српске. Из Српске поручују Ленди да прочита Дејтонски споразум и Устав БиХ, у којем јасно пише да је Република Српска дејтонска категорија и да то нико не може промијенити.

 

 

Како се приближава март и одлука Европског савјета о томе да ли ће БиХ добити датум отварања приступних преговора, тако из Сарајева све чешће долазе покушаји минирања унутрашњег договора, а самим тим и европског пута БиХ.

Овај пут клип у точкове гура потпредсједник Федерације, кадар СДА Рефик Лендо. У измјенама Изборног закона и закона о Уставном суду БиХ, који су дио 14 европских приоритета, Лендо види завјеру Милорада Додика и Драгана Човића. Пријети да ће покренути питање имена Републике Српске ако Додик буде инсистирао на новом закону о Уставном суду БиХ.

Предсједник Српске није желио коментарисати изјаву Ленда, јер каже, ни не зна ко је то.

Више на значају Додик даје европском путу и прије свега договору домаћих политичких актера. Поновио је да ако дође до рушења унутрашњег договора око измјена Изборног закона и ако се Кристијан Шмит дрзне да наметне закон о имовини, Република Српска зна шта јој је чинити.

Ако желимо још да покушамо да дамо шансу договору, јер нисмо наивни и глупи, ако нам дају прилику, то ћемо урадити. Ако то ништавило које се зове Шмит, уз асистенцију још већег ништавила који се зове амерички амбасадор Марфи, наметне било шта око имовине, исту ноћ ћемо донијети одлуку о независности Републике Српске – нагласио је Додик.

На Лендине тврдње предсједник Владе Српске Радован Вишковић поручује – потпуно непознавање Дејтонског споразума и Устава БиХ. Вишковић каже да су овакви наступи огледало политичког стања у коме се БиХ налази.

– Оно што највише забрињава јесте да је у политичком Сарајеву постала пракса да се устави и правне норме тумаче произвољно, уз изостанак осуде оних чија је то дужност. Никада нећу разумјети да неко саботира све видове заједничких договора три конститутивна народа на којим треба да почива БиХ, пристаје да му странци намећу норме, правила и законе – истакао је премијер Српске.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић каже д,а за разлику од страних судија чије је дјеловање Дејтонским споразумом орочено на пет година, име Републике Српске ничим није доведено у питање.

– Бошњаци хоће државу, а не знају да се понашају као држава, хоће поштовање других, а немају поштовање за своју државу. Они хоће, тобоже, њен успјех, а све раде да остане неуспјешна и више туђа него што је свих нас који у њој живимо – каже Цвијановићева.

Да је потребан “домаћи” договор, недавно се сагласила и представница Европске уније Ангелина Ајхорст која је боравећи у Сарајеву јасно рекла да ће Европска унија тај договор поштовати. ЕУ можда хоће, али представници политичког Сарајева не.

Додик је објаснио је да су након састанка коалиције у Лакташима, на сусрету у Сарајеву, два дана касније представници “тројке” одбацили документ који су претходно сами саставили а с којим се и “он 99 одсто сложио”.

– То се десило након што је амерички амбасадор одржао предавање и тиме је показао да је амбасадор САД у ФБиХ. То видимо и данас, састају се неке радне групе, али од тога нема ништа, јер су Бошњаци одустали од ранијег договора који су имали под притиском америчког амбасадора. То је резултат чињенице да је амерички амбасадор одржао јавно предавање шта може а шта не може – тврди Додик.

У политичком Сарајеву чини се “нови дан, нови изговор за рушење унутрашњег договора”. За то вријеме страни ментори трљају руке.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести