НОВОСТИ

НСРС: Предложено увођење малог пољопривредника у порески систем

09/12/2023

Увођење у порески систем посебног обвезника пореза од самосталне дјелатности – малог пољопривредника, као и ослобађање пореза на доходак накнаде ученицима на практичној настави која се обавља код послодавца разлози су допуна Закона о порезу на доходак, који би по хитном потупку требало да се нађе пред посланицима на предстојећем засједању Народне скупштине Републике Српске.

 

 

У образложењу предложеног акта наводи се да је и у пореском смислу потребно направити разлику између лица која обављају пољопривредну дјелатност у форми предузетника и лица које обављају ту дјелатност у форми породичног пољопривредног газдинства као основне јединице и зачетка пољопривредне производње.

При томе се има у виду да је пољопривредна дјелатност специфична, да представља основ и у одређеном виду покретач је привредне активности, те да се може обављати без организовања у формама које су предвиђене за пословање.

– Овим законом уводи се у порески систем посебан обвезник пореза на доходак од самосталне дјелатности, а то је мали пољопривредник који представља физичко лице које искључиво у форми породичног пољопривредног газдинства обавља пољопривредну дјелатност, односно производи пољопривредне производе за сопствену употребу и евентуалне вишкове пласира на тржиште – наведено је у образложењу Приједлога закона.

Предложено је да породична пољопривредна газдинства која имају приход мањи од 50.000 КМ годишње плаћају порез на доходак у три годишња износа, према три прага опорезивања, и то они чији је приход мањи од 12.000 КМ годишње не плаћају порез, они пољопривредници чији је приход од 12.000 КМ до 25.000 КМ годишње плаћају 200 КМ, а они чији је приход од 25.000 КМ до 50.000 КМ плаћају порез у износу од 400 КМ годишње.

Народна скупштина Републике Српске требало би да у уторак, 12. децембра, разматра Приједлог закона о допунама Закона о порезу на доходак по хитном поступку, као и, између осталог, по Приједлог буџета за идућу годину и Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2024-2026. године, такође по хитном поступку.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести