НОВОСТИ

НСРС усвојила буџет и Програм економских реформи

14/12/2023

Народна скупштина Републике Српске вечерас је на седмој редовној сједници усвојила буџет Републике Српске за 2024. годину – по хитном поступку, чији укупни оквир износи 5.735.000.000 КМ, што представља увећање од 212 милиона КМ, односно 3,8 одсто у односу на укупна буџетска средства предвиђена Ребалансом буџета Републике Српске за 2023. годину.

 

 

Доношењем буџета по хитном поступку омогућује се правовремено финансирање буџетских корисника, као и измиривање обавеза прописаних законима и другим правним актима Републике Српске.

Народна скупштина је усвојила и Програм економских реформи Републике Српске за период 2024–2026. године – по хитном поступку, који подразумијева седам структурних реформи са 17 реформских мјера.

Структурне реформе организоване су у три области, и то конкурентност, одрживост и отпорност, те људски капитал и социјалне политике.

Усвојено је десет закона по хитном поступку: Закон о извршењу буџета Републике Српске за 2024. годину, Закон о допунама Закона о порезу на доходак, Закон о допунама Закона о доприносима, Закон о измјени Закона о отпису потраживања, Закон о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Закон о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске, Закон о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, Закон о измјенама и допуни Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Закон о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити и Закон о измјени Закона о раду.

Народна скупштина усвојила је четири одлуке: Одлуку о дугорочном задуживању Републике Српске за 2024. годину, Одлуку о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2024. годину, Одлуку о износу гаранција које може издати Република Српска у 2024. години и Одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за Програмско финансирање развојних политика за здравствене системе у Босни и Херцеговини – по хитном поступку.

Седма редовна сједница биће настављена у четвртак, 21.децембра, у 10 часова.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести