НОВОСТИ

Нуждић: НАТО интервенција на Српску – унапријед осмишљена акција

08/09/2023

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да интервенција НАТО пакта на Републику Српску 1995. године није била никаква реакција на догађај на сарајевској пијаци “Маркале” него унапријед пажљиво осмишљена акција.

 

 

– У прилог овој тези говори и чињеница да је акција започета непосредно након догађаја на `Маркалама`, а и лаику је јасно да је за акцију у којој је учествовало 15 земаља, више од 5.000 војника и 400 летјелица, било потребно далеко више од два дана времена да се испланира и реализује – рекао је Нуждић Срни.

Према подацима Републичког центра, током НАТО операције “Намјерна сила”, која је трајала од 30. августа до 14. септембра 1995. године, погинуло је најмање 47 војника Војске Републике Српске /ВРС/, пет људи са радном обавезом и седам цивила, а рањено најмање 100 припадника ВРС и 21 цивил.

– Материјална штета која је причињена Републици Српској је немјерљива, а посљедице које осјећамо и које ће осјећати будуће генерације због употребе осиромашеног уранијума, вјероватно никада нећемо до краја ни спознати – истакао је Нуждић.

Он каже да невине жртве обавезују да се никада не смије заборавити да се најмоћнија војна машинерија на свијету током деведесетих година 20. вијека отворено ставила на страну хрватско-муслиманске коалиције у рату против Републике Српске.

Нуждић је подсјетио да су у другој половини 1995. године такозвана Армија БиХ, ХВО, регуларна Хрватска војска, страни плаћеници и НАТО пакт свом силом атаковали на Републику Српску са само једним циљем – да је трајно униште.

– Једној оваквој сили Војска Републике Српске храбро се супротставила и одбранила Републику Српску која је постала трајни гарант опстанка српског народа на овим просторима – поручио је Нуждић.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце “Маркале” 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио ВРС.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести