НОВОСТИ

Нуждић: Ни послије три деценије нема казне за злочине над Србима на Казанима

26/10/2023

Казани су једно од најстрашнијих мјеста на којима су Срби убијани, а нека од мучења која су вршена над њима прије ликвидација због своје монструозности несхватљива су људском уму, међутим ни налогодавци ни извршиоци ни послије три деценије нису одговарали за злочине, изјавио је в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

 

 

– За овај злочин у монтираном процесу процесуирана је група криминалаца и то не за ратни злочин, него за убиства – рекао је Нуждић.

Према његовим ријечима, сарајевска политичка елита до данас се није одрекла наратива који је успостављен у рату и који злочине над Србима приписује криминалним групама, иако је евидентно да су ови злочини вршени у име и од стране система.

– Сарајевски Срби страдали су на свим локацијама, па би погрешно било свести њихово страдање на локалитет Казана. Присјетимо се само да су Срби у Сарајеву затварани, мучени и убијани на више од 100 локација – закључио је Нуждић за Срну.

Прошло је 30 година од свирепих злочина над сарајевским Србима које су припадници такозване Армије БиХ убијали, а затим бацали у јаму на Казанима на обронцима Требевића изнад Сарајева.

Званично је из неприступачне јаме извучено 29 лешева, а сумња се да је број жртава већи јер су убијени цивили посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани.

Сумња се да је у јаме на Требевићу од 1992. до 1995. године бачено више од 100 тијела убијених Срба из Сарајева.

Србе су убијали припадници 10. брдске бригаде такозване Армије БиХ, којом је командовао предратни сарајевски криминалац Мушан Топаловић звани Цацо.

Остале Вијести