НОВОСТИ

Нуждић: Правосуђе БиХ пристрасно – то се мора промијенити

25/12/2023

Правосуђе БиХ је пристрасно јер на Србе гледа као на народ другог реда и то се мора мијењати, изјавио је данас у Сребреници вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

 

 

– Наша посјета Сребреници је порука породицама несталих и погинулих да нису саме и да се заједно боримо за очување Републике Српске на коју се стално врше притисци из муслиманског Сарајева и западних амбасада у БиХ – нагласио је Нуждић.

Он је рекао да је данас са представницима српских организација проистеклих из рата и руководством општине Сребреница разговарао о његовању културе сјећања о ратним догађањима у цијелој Републици Српској, истичући да је то посебно значајно у овом крају због великог српског страдања и обима злочина почињених над Србима.

– То се не смије заборавити. Мора се памтити да се злочини не би поновили, што се редовно догађало у 20. вијеку. Насљедници и генерације које долазе то морају да знају – поручио је Нуждић.

Он је истакао добру сарадњу са Општинском организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице и њеним предсједником Бранимиром Којићем, за којег је рекао да даје велики допринос очувању истине о ратним дешавањима на овом простору, као и борби за очување Републике Српске.

Нуждић је рекао да не може да остане равнодушан када се при доласку у Братунац и Сребреницу гледају бројна у рату порушена и необновљена српска села која и даље показују размјере српског страдања у овом крају и злочина које су починиле муслиманске оружане снаге, за шта правосуђе БиХ још није изрекло ниједну пресуду.

Он је додао да је његовање културе памћења о ратним догађајима и српском страдању у Одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ основни циљ и задатак Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Којић је захвалио за посјету и подршку коју Центар и институције Републике Српске пружају Организацији породица несталих и погинулих бораца и цивила, као и тим породицама уопште.

Он је рекао да ова организација успјешно сарађује са Центром на изради Атласа ратних злочина над Србима у 1993. години, који треба да изађе из штампе почетком 2024. године, а којим се научно документују сва српска страдања у тој години рата.

Нуждић је са руководством Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила посјетио Спомен-собу у Сребреници и одао пошту погинулима.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести