НОВОСТИ

Obilježavanje 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj

10/05/2021

U Istočnom Novom Sarajevu danas će biti obilježeno 29 godina od zločina koji su nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izršili pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih formacija.

 

Dobrovoljačka

Dobrovoljačka ulici

Obilježavanje počinje u 12.00 časova služenjem pomena stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici na vojničkom groblju u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, te polaganjem vijenca i cvijeća kod spomen-krsta.

 

Iz Narodne skupštine je najavljeno da će obilježavanju prisustvovati narodni poslanik Miroslav Vujičić.

 

Programu će prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske

Ranije je najavljeno da će programu obilježavanja prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i pripadajućih opština, kao i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović tada je rekao da će ovaj događaj biti obilježen danas umjesto 3. maja jer se u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom parastosi ne vrše sedam dana prije i sedam dana poslije Vaskrsa.

 

U napadima pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, koji su se odigrali 2. i 3. maja u Sarajevu, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, poginula su 42 pripadnika JNA.

 

Iako je bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

 

Mučki ubijeni ljudi

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

 

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

 

Događaj će biti obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, uz skraćeni program i ograničeni broj građana.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести