НОВОСТИ

Обиљежене 32 године од формирања Друге оклопне бригаде

08/06/2024

Друга оклопна бригада Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске дала је немјерљив допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату, у очувању становништва и територије Републике Српске, поручено је данас у Бањалуци са обиљежавања 32 године од формирања ове бригаде.

Фото: РТРС

Ратни командант Друге оклопне бригаде и пуковник Мико Шкорић рекао је да су посебан допринос дали у пробоју Коридора као највеће акције која је имала за циљ спајање источног и западног дијела Српске.

Он је нагласио да желе да очувају сјећање на погинуле саборце, те да је веома важна култура сјећања на тај период да се не би допустило другима да креирају лажну историју о српском народу и војсци.

– Морамо порадити на томе и да у школским програмима буде истина, а не оно што жели неко да нам наметне – рекао је Шкорић.

Са обиљежавања је поручено и младима да чувају, бране и штите тековине Војске Републике Српске, јер је српски род на чудној вјетрометини и изложен сталним атацима, због чега је важна српска саборност.

У току рата погинуло је 85 бораца, један се води и даље као нестао, а 345 бораца је рањено.

Друга оклопна бригада формирана је 10. јуна 1992. године наређењем команданта Првог крајишког корпуса од људства и борбене технике бившег Школског центра оклопних и механизованих јединица у Бањалуци.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести