НОВОСТИ

Обиљежене 32 године од формирања Првог и Другог крајишког корпуса ВРС

31/05/2024

У Бањалуци је обиљежено 32 године од формирања Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Обиљежавање

Свештенство Епархије бањалучке служило јепарастос погинулим и умрлим борцима ВРС у касарни “Козара”.

 

Након парастоса положени су вијенци на спомен-плочу погинулим припадницима ВРС.

 

Обиљежавању су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Марко Ромић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, ратни команданти и борци Првог и Другог крајишког корпуса.

 

Присуствовали су и представници Борачке организације Републике Српске и Борачке организације града Бањалука, представници других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

 

Дан Првог и Другог крајишког корпуса је дан када се обиљежава успомена на све оперативне саставе који су дјеловали у оквиру Војске Републике Српске током протеклог рата.

 

Први крајишки корпус дао је огроман допринос стварању Републике Српске. Био је синоним за оперативну и борбену спремност и највећи оперативни састав ВРС, који је имао и највећу зону одговорности.

 

Овај корпус у рату је чинио 60 одсто ВРС, једно вријеме је имао више од 120.000 бораца, а држао је фронт од 1.260 километара.

 

Међу највећим операцијама у којима је учествовао била је “Коридор `92”, а у рату је погинуло од 5.000 до 6.000 бораца овог корпуса.

 

Други крајишки корпус је бројао од 16.000 до 20.000 војника, од којих је погинуло више од 2.000 бораца.

 

Оба корпуса основана су у мају 1992. године.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести