НОВОСТИ

Обиљежено 33 године од формирања “Вукова са Вучијака”: У част Српске и њеног предсједника постројена јединица

22/06/2024

На Вучијаку код Прњавора обиљежено је 33 године од формирања јединице “Вукови с Вучијака”, прве српске добровољачке јединице и Првог ударног батаљона Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

 

 

Свештенство Српске православне цркве у Спомен-соби служило је парастос и помен погинулим и преминулим борцима, којем су осим бивших припадника јединице и породица погинулих бораца, присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Прњавора Дарко Томаш.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да би историја на овим просторија сигурно била другачија да није било српских добровољаца “Вукови с Вучијака”.

– Слава онима који су животе и дијелове тијела дали за слободу. Ова јединица се није само организовала у војничку структуру, него су и ширили свијест о опасности. Огромна је улога у стварању и одбрани Републике Српске ове јуначке јединице и њихових војника, страдалника, њеног команданта Вељка Миланковића, који су несумњиво дали све што су могли и нису оклијевали. Прихватили су да буду Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса, што значи да су увијек били на првом мјесту свугдје гдје је било најтеже, па тако и у пробоју коридора – нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да су “Вукови с Вучијака” први ушли у Јасеновац и обезбиједили да се очува дио историјске грађе о српском страдању у Другом свјетском рату.

Након парастоса обављено је постројавање јединице, чији су припадници дали огроман допринос у одбрани Републике Српске и били примјер храбрости и патриотизма.

Предсједник Удружења “Вукови с Вучијака” Славиша Миланковић поручио је да је ова јединица прва стала на браник отаџбине и да је на Вучијаку упаљена прва искра слободе за српски народ западно од Дрине.

– Ти храбри момци коју су се тада овдје окупили одлучили су да државу бране свим снагама. На окупу су 33 године, не растају се ни дан. Ми, њихови потомци, можемо само бити поносни на сву жртву коју су поднијели за Републику Српску – рекао је Миланковић, син легендарног команданта “Вукова с Вучијака” Вељка Миланковића.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш истакао је да је Вучијак свето мјесто у Прњавору, те да је и сам храм у овом мјесту посвећен палим борцима Војске Републике Српске.

– Посебно је важно поменути да је 626 бораца из Прњавора дало животе за нашу слободу и за Републику Српску. Ако тај број ставимо у однос са бројем становника, Прњавор је друга локална заједница у Српској, послије Илијаша, по броју палих бораца – рекао је Томаш.

Кроз прву српску добровољачку јединицу “Вукови с Вучијака” прошло је око 1.000 бораца, погинула су 43, а рањено око 200 припадника.

Уочи пробоја коридора јединица је проглашена за Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Предсједници Републике Српске одликовали су јединицу “Вукови с Вучијака” Орденом Милоша Обилића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести