НОВОСТИ

“Очекујем да Шмит прослави 9. јануар, Српска ће одбранити своје надлежности”

03/01/2024

Лидер НПС-а Дарко Бањац поручио је да Република Српска у 2024. годину улази с намјером да одбрани своје надлежности у оквиру државне заједнице која се зове БиХ.

 

 

Он је рекао да ће Српска у складу с Уставом и Дејтонским споразумом поднијети Народној скупштини свој изборни закон.

“То је у складу са Уставом и Дејтонским споразумом, јер Дејтонски споразум предвиђа да ентитети, у овом случају Република Српска, спроводе изборе за локалне и свој републички ниво”, истакао је Бањац након састанка лидера странака коалиције у Бањалуци и додао:

“Српска већ има своју изборну комисију, ФБиХ је дала своје надлежности ЦИК-у, док Српска то није урадила. Спровешћемо изборе са свим оним што траже међународна заједница и вампирске амбасаде и свим оним што туриста Шмит и људи из опозиције траже како би била контрола процеса, али ће Народна скупштина то донијети и Српска ће имати свој изборни закон”, рекао је Бањац.

Говорећи о Уставном суду БиХ Бањац је поручио да он тренутно нема легитимитет.

“Уставни суд мора да одражава државно уређење државне заједнице”, рекао је Бањац и нагласио да то не може док у њему сједе странци.

“Устравни суд нема легитимитет, он не може доносити одлуке зато што у њему не сједе судије из Српске”, истакао је лидер НПС-а.

Бањац је нагласио да нико не може да забрани прославу 9. јануара, јер је то дан када је рођена Република Српска.

“Девети јануар је дан рођења Републике Српске, утемељен у Дејтонском споразуму, он је потписан и као такав ми га славимо. Не можете некоме одузети дан рођења. Очекујем да господин Шмит, који је туриста, прослави то у Сарајеву. Па чак и од партнера из ФБиХ да прославе у својим институцијама Девети јануар”, нагласио је Бањац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести