НОВОСТИ

Од данас на листи ФЗО средства за обољеле од булозне епидермолизе

07/11/2023

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од данас у потпуности финансира сет медицинских средстава за обољеле од булозне епидермолизе, који садржи више од 20 ставки.

Из Фонда је саопштено да се њиховим уврштавањем на Листу медицинских средстава системски рјешава једно од важних питања за обољеле од ове ријетке болести.

 

У сету се налазе и мекани силиконски завој непријањајући, пропусан, стерилна компреса од газе, ткана, нељепљиви повој за ране, пропусни, фластер у колуту, гел за заштиту, ублажавање бола, поспјешење зацјељивања оштећеног ткива усне шупљине, Тубифаст и друго, саопштено је из Фонда здравственог осигурања.

 

Раније овај потрошни материјал није био ни на једној листи коју финансира ФЗО, а обољели од ове болести су ослобођени плаћања партиципације за све што спада у обавезно здравствено осигурање, што значи и да ће овај сет медицинских средстава у потпуности финансирати Фонд.

 

То је омогућено почетком примјене измјене Правилника о условима и поступку обезбјеђивања медицинских средстава, којим је предвиђено је да ова медицинска средства за обољеле од булозне епидермолизе предлаже љекар специјалиста – дерматовенеролог који издаје и налог, а на основу приједлога и налога Фонда доноси рјешење.

 

– Фонд налог овјерава за тромјесечне потребе, а реализују се у апотекама. Рјешење Фонда је потребно само први пут, односно приликом првог одобравања права, а касније осигураници остварују ово право овјером налога у ФЗО који предлаже специјалиста – додаје се у саопштењу.

 

Из Фонда подсјећају да се увођењем и финансирањем неопходних медицинских средстава омогућава спречавање компликација изазваним инфекцијама и обезбјеђује квалитетнији живот обољелих, јер лијек за булозну епидермолизу не постоји, а лијечење је искључиво симптоматско и подразумијева свакодневну његу рана и превијања.

 

– Уврштавањем сета медицинских средстава за обољеле од булозне епидермолизе, ФЗО наставља са праксом унапређења квалитета и доступности здравствене заштите креирајући пакет права у складу са могућностима и потребама осигураника – наглашено је у саопштењу.

 

Фонд здравственог осигурања је од почетка ове године већ неколико пута на Листу лијекова који се издају на рецепт уврштавао лијекове за обољеле од ријетких болести и тешких хроничнох обољења, како би и даље обољели од ових болести могли да остварују право на рефундацију трошкова, подсјећа се у саопштењу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести