НОВОСТИ

Оптужница против Додика и Лукића – политички удар на Републику Српску

15/08/2023

Политички удар на Републику Српску, њен уставоправни поредак и цијели српски народ. Тако и данас правна струка, борачке категорије, бивши и садашњи званичници Српске карактеришу оптужницу против предсједника Милорада Додика и директора Службеног гласника Милоша Лукића.

 

 

Политичко Сарајево и правосуђе БиХ рукописом страних налогодаваца без легитимитета, исписују срамне документе с циљем развлашћења Српске и њених институција. Пишу преседане међународног права супротно Уставу и Дејтонском споразуму.

Да ли дио међународне заједнице у сумраку постојања БиХ, покушајем њене унитаризације, руком политичког Сарајева и сарајевског правосуђа жели да угаси и посљедњу сијалицу?

Да ли правно неутемељена оптужница против Додика и Лукића може да буде прекидач?

Правна струка, борачке категорије, бивши и садашњи званичници без дилеме. Ово је удар на цијелу Републику Српску.

У предмету против Додика и Лукића, Тужилаштво БиХ неправом и политиком, које увлачи у судницу жели напасти и надвладати право, каже адвокат Горан Бубић.

– Подизањем оптужнице, политика је очигледно провалила у Тужилаштво БиХ. Да би оптужница Тужилаштва БиХ била и потврђена потребно је да политика провали и у Суд БиХ. Да би оптужница била потврђена, Тужилаштво БиХ треба Суду БиХ да понуди најмање двије ствари. Прво: правну норму из које произилази да је високи представник надлежан да доноси законе у БиХ и друга – правни документ о именовању Кристијана Шмита за високог представника. Постоји ли овакав документ? Не постоји – изјавио је Бубић.

Управо на овоме и академска заједница заснива став о самој оптужници. Кључна питања која се намећу су: ко формира предмет, против кога и због чега.

Одговор – институција која није дејтонска против легитимно изабраног предсједника подиже оптужницу због непоштовања одлука нелегитимног Шмита. Порука јасна.

– Ријеч је политичкој димензији ове оптужнице. Шаље се порука цјелокупној Републици Српској и српском народу у БиХ како можемо да ударамо на највише органе и предсједника, а онда за све остало треба да се запитате – рекао је савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић.

Да ли се треба запитати зашто Америчка амбасада оправдавајући оптужницу говори о покушају успостављања владавине права, а у исто вријеме аплаудира наметањима закона и мијешању у унутрашње ствари БиХ?

То питање постављају и у Организацији старјешина Војске Републике Српске.

– Оптужница је срамна, бесмислена, супротна нормама међународног и домаћег права и као таква се, најблаже речено, руга и праву и опште прихваћеним демократским нормама и стандардима. Босанско-херцеговачко правосуђе, под притиском и утицајем “политичког Сарајева” и дијела тзв. међународне заједнице оличене у амбасадама САД и Енглеске, већ дужи низ година прогони Милорада Додика по разним основама, покушавајући криминализовати њега и његову породицу – поручују из ове Организације. .

Оптужница је условно речено и награда за све оне који се не желе сврстати у руско- украјинском сукобу, сматра бивши предсједник Српске Драган Чавић. Али то је наставак притиска политичког Запада на Србе кроз историју. Упозорава, да сви који мисле да се на овај начин рјешавају проблеми у БиХ живе у илузији.

– Мислим да је Додик свјесно и храбро донио одлуку и да неће поклекнути, да уз њега треба да стану сви, и инстутиције и народ да се заустави сулуди хорор који проводи туђим рукама неименовани Шмит и страни фактор у БиХ – поручио је Чавић.

А докле је правосуђе у Сарајеву спремно да иде и да по принципу шведског стола, без правног основа, бира кривицу за званичнике Српске потврдила је и правница и некадашња дугогодишња чланица СДА Алма Чоло.

Није задовољна оптужницом, јер Додик је оптужен за наводно кривично дјело за које, каже, не може добити дугогодишњи затвор.

Тако је Сарајево већ осудило Додика и Лукића. Процес је само политичка фарса, каже Радован Ковачевић.

Подсјећа да је бивши отправник послова Америчке амбасаде Николас Хил када је одлазио одавде навео,између осталог, да су Тужилаштво и Суд БиХ под апсолутном контролом СДА.

– Док нама говоре да не требамо коментарисати непотврђену оптужницу, бивши високи функционери СДА већ жале што ће Додик и Лукић добити мање казне затвора него што би они жељели. У најмању руку је занимљиво да не кажу да би могли добити, него већ констатују да ће добити – нагласио је Ковачевић.

Према Чоли то би требало да буде 20 година. Тако Ковачевић, али и већина у Српској сматра да је оптужница нескривени, најригиднији облик политичког прогона с циљем слабљења позиције и припрема за коначни обрачун са Републиком Српском.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести