НОВОСТИ

Организација старјешина ВРС: Јединством и у миру сачувати Србе и Српску

24/10/2023

Организација страјешина Војске Републике Српске /ВРС/ поручила је да је и данас, као и прије 32 године, потребно свесрпско јединство, памет и храброст да на демократски начин и у миру, користећи универзалне принципе о људским правима и слободама, буду одбрањени и сачувани српски народ и Српска.

Организација старјешина Војске Републике Српске позива све релевантне друштвене и политичке факторе у Републици Српској да обезбиједе безусловно јединство на очувању своје државе и слободе српског народа, које нема без Српске.

 

У саопштењу из ове организације истиче се да су напади на Републику Српску данас једнако снажни и опасни као и у годинама њеног стварања.

 

– Удруженим заједничким подухватом структура и представника бошњачког народа у Федерацији БиХ, ОХР-а, дијелом такозване међународне заједнице оличене, прије свих, у амбасадама САД, Велике Британије и Њемачке и дијелом домаћих издајника и плаћеника, покушава се на сваки могући начин, а посебно примјеном силе и урушавањем међународног права, потпуно урушити изграђена уставно-правна структура Републике Српске, али самим тим и БиХ – саопштено је из Организације старјешина ВРС.

 

Старјешине Војске Републике Српске нагласиле су да су ове намјере посебно интензивиране у претходној и овој години кроз бруталне насртаје на имовину Републике Српске и њене институције, прије свих предсједника Републике Милорада Додика и Народну скупштину Српске.

 

– На данашњи дан прије 32 године формирана је Скупштина српског народа у БиХ, што представља један од најзначајнијих догађаја у историји српског народа на овим просторима у посљедња два вијека. Захваљујући визионарству и храбрости најумнијих представника српског народа – тада су створени темељи за изградњу државе српског народа на српској земљи Републике Српске – подсјетиле су старјешине.

 

Они су навели да су јединство српског народа и тадашњих представника власти Срба у БиХ створили све претпоставке за стварање Републике Српске, а касније је јединством Војске Републике Српске и српског народа Српска сачувана и одбрањена до данас.

 

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године чиме је почело конституисање Српске.

 

На тој првој сједници расписан је плебисцит и усвојена Декларација о остајању српског народа у заједничкој држави Југославији.

 

Референдум на коме су се Срби изјаснили о останку у Југославији одржан је 9. и 10. новембра 1991. године.

 

Српски посланици сматрали су тада да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ и конституисање Републике Српске било потребно за очувањем идентитета и државности Срба у БиХ.

 

Посланици Народне скупштине су 9. јануара 1992. године усвојили Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

 

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести