НОВОСТИ

Организација старјешина ВРС најоштрије осуђује обиљежавање нелегалног “празника”

01/03/2023

Удружење ветерана Крајине 1992.-95. из Приједора организује дана 02. марта 2023. године, у великој сали СО-е Козарска Дубица, свечану Академију поводом 1. марта – непостојећег Дана независности Босне и Херцеговине.

 

 

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије осуђује и противи се обиљежавању овог нелегалног и непостојећег “празника” било гдје на територији Републике Српске.

– Недопустиво је да се тај дан обиљежава у просторијама локалне смоуправе – Скупштине општине Козарска Дубица. Обиљежавање 1. марта је срамотно и не доприноси помирењу и јачању међусобног повјерења, већ само може да води у даљњу дестабилизацију стања у БиХ и нове подјеле – истичу из Удружења.

Подсјећају да је 29. фебруара и 1. марта 1992. године, без српског народа и његовог учешћа на нелегалном и неуставном референдуму у тадашњој БиХ, донесена је одлука о проглашењу независности и отцјепљењу БиХ од тадашње СФРЈ.

– 1. марта 1992. године у Сарајеву је убијен српски сват Никола Гардовић, што је и повод за почетак грађанског рата у БиХ, те српски народ тај датум сматра као дан почетка трагичног сукоба у којем су страдали припадници сва три народа и чије посљедице су и данас катастрофалне – наводе они.

Организација старјешина Војске Републике Српске сматра да се, у БиХ, треба окренути договору три конститутивна народа о будућности БиХ, а не непрестано призивати духове прошлости и ширити ратнохушкачке приче.

Организација старјешина војске Републике Српске позива носиоце власти на свим нивоима у Републици Српској да не дозволе обиљежавање тзв. “дана независности“ у службеним просторијама и простору институција власти у Републици Српској.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести