НОВОСТИ

Osam decenija od ustaškog masakra

26/04/2021

U julu se navršava 80 godina od ubistva 487 Srba iz Grubišnog Polja u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Gospić-Jadovno-Pag, saopšteno je iz Udruženja “Jadovno 1941” iz Banjaluke, koje čuva sjećanje na pobijene Srbe tokom perioda NDH.


Iz ovog udruženja podsjećaju da su ustaše u noći između 26. i 27. aprila 1941. godine uhapsile 504 Srbina, od kojih je 487 ubijeno u julu te godine.

Pod izgovorom da Srbi iz Grubišnog Polja spremaju “đurđevdanski ustanak”, iz Zagreba je vozom u ovo mjesto stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, predvođenih šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i ustaškim emigrantom Eugenom Didom Kvaternikom.

Ustaše su, kako se navodi, stigle na inicijativu župnika Petra Sivjanovića, a u dogovoru sa tamošnjim ustaškim “logornikom”, advokatom Lujom Stahuljakom i “predstojnikom” Zorislavom Mikićem, u svojim domovima uhapšena su 504 Srbina.

“Nakon što su tučeni i ponižavani, noć su proveli u zgradi tadašnje osnovne škole, a sutradan su prevezeni stočnim vagonima u `Zagrebački zbor`, današnji studentski centar, a potom u logor `Danica` kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici”, podsjećaju iz Udruženja.

Krajem juna 1941. godine ovi Srbi prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana.

“Oni koji su preživjeli taj pakao u kamenoj pustinji tokom jula su prevezeni u potpalublju broda u uvalu Rođanka, južno od Karlobaga, a odatle vezanih ruku su tjerani pješke preko Baških Oštarija do sela Stupačinovo, gdje su pobijeni u nekoj od pet kraških jama u koje su bacani”, naglašava se u saopštenju.

Kompletan popis žrtava nalazi se na internet stranici “www.jadovno.com”.

Iz Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti NDH, Gospić – Jadovno – Pag 1941. navode da je na prvom komemorativnom i molitvenom skupu 26. aprila 1991. u mjesnom parku postavljen kamen temeljac za spomenik žrtvama koji je nestao u proteklom ratu.

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale su spomen-ploču koja je uništavana 1971. i 1991. godine, da bi tek nedavno bila obnovljena

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести