НОВОСТИ

Остојић: Српска највреднија тековина ратног пута ВРС

12/02/2024

Република Српска је највреднија тековина ратног пута Војске Републике Српске и борбе за слободу српског народа на том простору, изјавио је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић и честитао предстојећи Дан бораца, који ће бити обиљежен 14. фебруара.

– Јединство које нас је красило и одликовало током протеклог рата данас поново одликује нашу организацију – рекао је Остојић Срни.

 

Остојић је подсјетио да је у току Одбрамбено-отаџбинског рата, прије 31. годину, формирана Борачка организација Републике Српске чији је циљ био да заштити права оних који су се борили за Републику Српску.

 

– Вјерујем да смо кроз 31 годину нашег постојања оправдали сврху нашег оснивања, да смо вјерно бранили и бранимо права наших бораца и њихових породица, као што смо у рату упорно бранили Републику Српску – истакао је Остојић.

 

Остојић је рекао да је БОРС и данас један од најчвршћих стубова на којима стоји Република Српска, а њени најјачи заштитници су управо они који су је створили и одбранили.

 

– Пред нама је залагање за увећање права наших категорија, побошање њиховог свеукупног положаја, а ја сам увјерен да ћемо слогом и јединством и у том залагању истрајати – истакао је Остојић.

 

Остојић је свим породицама погинулих сабораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима честитао Дан Борачке организације – Дан бораца, истакавши да се у овом тренутку морају сјетити свих погинулих сабораца, а њиховим породицима указати пажњу коју заслужују.

 

Он је рекао да ће Дан бораца бити обиљежен у свим општинским и градским борачким организацијама, у свим општинама и градовима Републике Српске, а централном обиљежавању у Вишеграду присуствоваће руководство БОРС-а.

 

У Вишеграду ће у сриједу, 14. фебруара, бити обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, у којем су живот дала 23.752 припадника Војске и полиције Српске, и 220 година од подизања Првог српског устанка.

 

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата ВРС је бројала 210.000 мобилисаних бораца.

 

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

 

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Првог српског устанка су Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Борачка организација /БОРС/ Републике Српске.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести