НОВОСТИ

Оштре реакције из Српске: Срби неће допустити да Шмит проводи диктатуру

23/12/2023

Након што је Кристијан Шмит затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара, из Српске оштре реакције. Српска никоме неће дозволити да јој забрани да слави 9. јануар, а наредне године то ће бити празник свих Срба.

 

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће, уколико Тужилаштво БиХ проба да реагује на 9. јануар, прославу Дана Републике, бити забрањено и њихово дјеловање на простору Српске.

Након пријетњи Шмита у случају обиљежавања Дана Републике, Додик је изјавио да се у Српској све ради мирољубиво у вези са даном када је рођена Република Српска.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир каже да је Шмит дошао да овдје заводи диктатуру, али да то Срби неће допустити, па ће и свој празник, Дан Републике, славити још поносније.

– Српска никоме неће дозволити да јој забрани да слави 9. јануар, и наредне године то ће бити празник свих Срба. Славићемо још поносније и радосније, него до сада и тек ћемо видјети ко ће све доћи да увелича то славље – поручио је Будимир.

Потпредсједница Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић истака је да су прошла времена када је Њемачка водила главну ријеч у Европи.

– Позив Кристијана Шмита говори да је он непријатељ број један Републике Српске и да је све уперено да се уништи прослава 9. јануара, да нам се забрани да славимо легитиман дан настанка Српске, те да се утиче на руководства Србије и Црне Горе да не славе са нама тако важан датум – рекла је Љубојевићева.

Народни посланик Срђан Мазалица каже да Шмитове одлуке немају никакве везе с правом.

– Оне су у намјери да утичу на Републику Српску и да смање наше надлежности и утичу негативно на очување нашег идентитета. Због Шмита Њемачка не треба да буде непријатељ Српске. Управо супротно, а велики број наших људи који ради у тој држави требало би да буду мост између Српске и Њемачке – истакао је Мазалица.

Он је рекао да притисци на званичнике Србије и Црне Горе у вези са доласком на обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара, могу утицати зависно од тога колико су они подложни тим утицајима.

Координатор Борачке организације источне Херцеговине Веселин Вујовић рекао је да су борци створили Републику Српску и нормално је да ће је бранити и увијек славити њен рођендан 9. јануар.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић поручила је Шмиту да је Република Српска вјечна и да ће славити Дан Републике 9. јануара са својим гостима.

– Јадан си и немоћан ако лијежеш и будиш се са размишљањем како наштетити српском народу – истакла је Вулићева.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изјавио је да Шмит има демократско и лично право да се бави празницима у Баварској, али да Републици Српској неће одређивати шта ће и како славити, нити кога ће у госте звати.

– Република Српска и Србија никада неће окренути леђа једна другој. Дрина није граница, него кичма српског народа – рекао је Нешић.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је да је потпуна бесмислица да човјек попут Кристијана Шмита, који себе назива високим представником, тражи да се изврши притисак да функционери из Србије и Црне Горе не присуствују обиљежавању Дана Републике.

– Потпуна је бесмислица да један такав човјек тражи од некога да не присуствује нечијем обиљежавању, нечијем Дану или нечијој слави – изјавио је Чубриловић.

Професор међународних односа Милош Шолаја истиче да је то само један доказ да се жели ићи даље у реализацији нечег што све више личи на протекторат.

– Можда се све ово не испољава грубом силом, али се појављује као облик којим се управља БиХ, деградирајући на тај начин и саму БиХ доводећи је до апсурда – истакао је Шолаја.

Он сматра да ће то имати далекосежније посљедице, него што то изгледа на први поглед, чак и у ситуацији да се то не реализује.

– Осим тога, треба имати неке извршне инструменте којима би се та одлука реализовала, а Шмит их нема ни за БиХ, камоли за Србију и Црну Гору – додао је Шолаја.

Не треба прихватити никакве директиве из ЕУ, ако до њих дође, изјавио је историчар Александар Раковић.

– Границе између Србије, Републике Српске и Црне Горе су привремене. Ми смо један и недјељив народ и чим се створе прилике ујединићемо се у јединствену српску државу, а 9. јануар славити као заједнички празник – истакао је Раковић.

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић нагласио је да Шмит не може и неће бити јачи од Републике Српске, иако показује безобразлук тако што представнике Србије и Црне Горе покушава да спријечи да дођу на прославу 9. јануара.

Ромић је рекао за Срну да Шмит показује лицемјерство позивајући високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести