НОВОСТИ

Оштре реакције из Српске због одликовања злогласне 103. бригаде ХВО

26/03/2023

Не стишава се бура након одликовања злогласне 103. ХВО бригаде у Дервенти. Провокација и ругање жртвама – тако у Републици Српској гледају на потез хрватског предсједника.

 

 

Умјесто пресуде за стравичне злочине над Србима, припадници ХВО, добили су ордење. Све то соли ране породицама жртва, али и онима који су бранили Републику Српску.

“Само да поручим свим борцима, свим патриотама из Републике Српске – Ми смо знали како да са њима поступамо у рату. Не требам у том наглашавати да је Дервинта била и биће на територији Републике Српске . Треба нам пуно памети и мудрости да Републику Српску одбранимо у миру и ја сам сигуран да ћемо успјети“, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Посјету Зорана Милановића уочи обиљежавања страдања у Сијековцу, многи су доживјели искључиво као провокацију.

“Присуствовали смо јуче различитим провокацијама које су се дешавале на подручју Дерветне па и Брода. Мислим да то што се десило, то одликовање злогласној 103. ХВО бригади, никоме не иде на част а најмање доприноси суживоту овдје на овим просторима. И ја вјерујем да они људи који су то урадили добро знају ко је жртва а ко злочионац“, каже шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

“Поносан сам са колико више мјере и коректности се опходимо према томе што је господин Милановић урадио. Не желимо да се поистовијетимо са тим. Хоћемо да покажемо да смо изнад тога, али имамо право да судимо и опомињемо“, рекао је предсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Хрватски предсједник требало је да зна шта се дешавало на овим просторима, кажу у Републичком центру за истраживање рата.

Милановић је, кажу, требало да се поклони српским жртвама.

“Требао је да се упозна са жртвама, са чињницом да су овдје били систематски логори формирани за Србе, те да су овдје вршени најбруталнији, садистички начини мучења Срба. То би можда довело до некаквог помирења. Овако имамо ситуацију да је ово провокација према свим невиним жртвама и породицама“, каже вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић присуствовао је обиљежавању 31 године од оснивања 103. бригаде ХВО коју је одликовао. Тада је поручио да поштује Дејтонски споразум и Републику Српску као политичко-правну чињеницу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести