НОВОСТИ

Пантелић: Бесмислени процес завршиће брзо, и то у корист Додика и Српске

19/01/2024

Адвокат Игор Пантелић оцијенио је да ће се бесмислени процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ завршити врло брзо у корист Додика и Српске, јер ниједан нормалан судија који је дипломирао права и има неку праксу не смије да по овако мањкавој и бесмисленој оптужници донесе одлуку да некога огласи кривим.

– Ово ће бити завршено тако што ће се донијети ослобађајућа пресуда и то је крај – истакао је Пантелић гостујући у епизоди подкаста “Граница постоји” која ће бити емитована данас.

 

Пантелић је указао на то да су Срби врло трпељив, отворен и топао народ, који има дуг фитиљ, који када догори – онда нема назад.

 

– Година је 2024, а бавимо се бесмислом. Бесмисао који се зове да једна особа, једно физичко лице у правном смислу, доноси законе својом одлуком. То је граница између смисла и бесмисла, између нормалности и ненормалности, разума и лудости  -рекао је Пантелић.

 

Он је истакао да је то зачарани бесмислени круг, концепт инквизиције јер у поступцима инквизиције, када је суђено Галилеу Галилеју и осталим слободомислећим људима, постојао је модел “кадија те тужи, кадија ти суди”, а треба се бранити.

 

Пантелић је указао и на рекордну брзину у процесу против Додика пред Судом БиХ.

 

– То је толико очигледна бесмислена брзина са раздвајањем и спајањем поступка… Случај Додик пред судом је Давид Штрбац 20. вијека – навео је Пантелић и поновио да ће пресуда бити ослобађајућа.

 

Он је подсјетио да предсједник Додик каже да Суд БиХ за њега не постоји, да је он само фикција и да признаје само суд свог народа.

 

– Биће ослобађајућа пресуда, али чак и да буде неким чаробним штапићем осуђујућа, то је небитно. Република Српска увек има план Б – нагласио је Пантелић.

 

Он је навео да ће се овај случај проучавати у цијелом региону у контексту бесмисла и да сви мислећи људи у Републици Српској и Србији треба да се удруже и створе добар одбрамбени фронт уз помоћ међународних пријатеља.

 

Пантелић је истакао да је важно разматрати у ком правцу цијела ова заједница са три конститутивна народа иде и поручио да је будућност БиХ у Европи на принципима БЕНЕЛУКС-а.

 

Он је навео да би Хрвати могли да имају “Републику Херцег Босну”, друга да буде та “Централна Босанска Република”, док је Република Српска већ дефинисана и функционише.

 

– То су вам те три државе које чине БЕНЕЛУКС, а он је основа ЕУ, који је још 1944. створио своју основу и он је сада у темељу ЕУ . навео је Пантелић.

 

Коментаришући пријетње америчке Амбасаде, Пантелић је рекао да сваки представник међународне заједнице може да заступа свој став, а Република Српска треба да буде проактивна и излобира да се представници БЕНЕЛУКС-а укључе.

 

– Република Српска је реалност, она је искована у тешким борбама и жртвама. Српска ће сигурно оформити међународни експертски тим правника и професора који ће обрадити тему имовине – рекао је Пантелић и подсјетио да ће Мађарска, у другој половини ове године, предсједавати ЕУ и да је то тренутак за многе активности до тада.

 

Говорећи о Уставном суду БиХ, Пантелић сматра да би најидеалније било да три конститутивна народа дају своје представнике, по двојицу судија.

 

– Требало би да са Хрватима инсистирамо да се то послије 30 година разријеши. Али морамо да дамо и план Б. А тај план би био, ако треба, пошто Суд у Стразбуру именује троје судија, нека то буду судије из земаља БЕНЕЛУX-а јер те три земље знају шта је суживот и какви су модели решавања – рекао је Пантелић.

 

Пантелић је говорећи о 9. јануару – Дану Републике Српске, за који је Уставни суд БиХ рекао да је неуставан, истакао да је та одлука Уставног суда бесмислена и неизвршива јер је сваки дан неки светац.

 

– Па да те судије, не знам како су гласале, нису узеле календар и погледале – данас је Крстовдан, сутра је Богојављење. Па сваки дан је неки светац – навео је Пантелић.

 

Он је додао да је прослава Дана Републике – 9. јануара у Бањалуци, којој је присуствовао, била спектакуларна и величанствена у цијелој Српској, те је захвалио Додику и организаторима, додајући да ће доћи на обиљежавање и идуће године.

 

– Република Српска се не слави само 9. јануара, она се слави 365 дана у години – поручио је Пантелић.

 

Подкаст “Граница постоји” емитује се сваког петка и наставак је активности подршке институцијама Републике Српске исказаним кроз народне протесте који су 17 пута организовани на граници између Српске и сусједне ФБиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести