НОВОСТИ

Парламент Српске усвојио Нацрт закона о имунитету

22/12/2023

Завршена је седма редовна сједница Народне скупштине. Усвојени су, између осталог, Нацрт закона о имунитету.

 

 

За овај акт гласало је 47 посланика, а нико није био против и нико уздржан.

У образложењу овог акта наводи се да је разлог за доношење Нацрта закона у чињеници да постојеће законско рјешење, које је 6. октобра 2002. године наметнуо тадашњи високи представник, оставља могућност вођења кривичних поступака против највиших носилаца извршне власти, чиме се утиче на независност и функционисање извршне власти.

 

 

Овај нацрт закона биће упућен у јавну расправу од 30 дана.

Посланици су усвојили и Нацрт закона о референдуму и грађанској иницијативи чији је циљ ефикасније и економичније спровођење референдума у Републици Српској.

Овај акт биће упућен у јавну расправу од 30 дана.

У дану за гласање усвојени су и Нацрт закона о ловству, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о посебном режиму извршења казне затвора.

Парламент Српске усвојио је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима у којем се као циљ наводи подстицање привредног развоја Српске стварањем стимулативног правног оквира за улагања у област геолошких истраживања, а овај акт биће упућен у јавну расправу.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци Закон о производњи наоружања и војне опреме у Српској чији је циљ унапређење и развој ове производње као дјелатности од стратешког интереса.

Област производње наоружања и војне опреме до сада није била нормативно уређена у Републици Српској, те се овим законом први пут успоставља свеобухватни и квалитетни правни оквир, а производња наоружања и војне опреме биће уређена као дјелатност од стратешког интереса.

Посланици су усвојили Закон о електронском новцу којим се уређује појам електронског новца и послови издавања, док ће корист од примјене овог законског рјешења имати домаћи пољопривредници.

У дану за гласање усвојене су и измјене и допуне Закона о пољопривредним задругама, измјене и допуне Закона о обавезним осигурањима у саобраћају.

Усвојене су и измјене и допуне Закона о угоститељству.

Народна скупштина изабрала је Драженку Јањанин, дипломираног економисту из Бањалуке, за директора Агенције за осигурање Републике Српске, на период од пет година, а Борка Томецића, дипломираног правника са положеним правосудним испитом, за замјеника правобраниоца Републике Српске у Одјељењу за привреду и експропријацију, на период од четири године.

За чланове Савјета националних мањина изабрани су: Зорка Врачар Јаничић, Марженка Андулајевић, Розела Монтибелер, Ирена Ђорђевић, Славен Грбић, Јела Митровски, Игор Кањски, Елвис Мујкић, Наташа Олењук Ного, Јанко Шимон, Бернарда Плеша и Данијела Лешчен.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести