НОВОСТИ

Патријарх Порфирије: За бол српских мајки нису потребне потврде нити гласања

06/07/2024

За разлику од других, за бол српских мајки није потребна никаква потврда нити гласање, рекао је Патријарх Порфирије на обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирачу.

 

 

– Овдје је народ мученички пострадо прије 32 године. Исто тако настрадали су у Аустроугарској окупацији, потом у НДХ. Голгота до голготе – истакао је Порфирије.

Патријар српски је додао:

– Знајте добро, наши невино пострадали родитељи, дјеца, браће и сестре, наш народ, то су мученици. Ми хоћемо да се боримо молитвом, христовим спасењем, знањем и образовањем. То треба да буду наша највећа оружја, а превасходни циљ јесте мир – поручио је патријарх Порфирије.

Он је додао да нико не умањује жртве других народа.

– Напротив, свака жртва је жртва, било да је српска, хрватска или бошњачка. Међутим, болу мајке у Братунцу, Сребреници, Залазја, Крњича….или било гдје у Подрињу не треба никаква писана документација. То њихов бол и сузе најбоље знају, јер голгота братуначка и више него је стварна. Зато нам нису потребна ничија гласања за ту потврду. Нити једном жртвом се не смије манипулисати – истакао је патријарх Порфирије.

Обиљежавање сјећања почело је литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју је служио патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом.

У Братунцу је служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести