НОВОСТИ

Пепић: Афера “Икона” подметнута Додику, али и цијелој БиХ

28/09/2023

Афера “Икона”, која је изазвала велики дипломатски скандал и била дио једне веома прљаве капмање против предсједника Српске Милорада Додика, није само подметање Додику, већ и цијелој БиХ, јер се овом афером урушио и углед БиХ у свијету, рекао је доктор економске дипломатије Синиша Пепић.

Пепић је гостујући у нашем Јутарњем програму истако да одлука Тужилаштва БиХ да обустави истрагу у афери “Икона” била очекивана јер се сусрет Додика и Лаврова договарао мјесецима унапријед, а тиме и поклони који се међусобно уручују.

 

– Поклони се помно припремају јер културе неких држава неке врсте поклона сматрају увредом. Члан делегације која прима и уручује поклон има законске оквире о вриједности и врсти поклона – каже Пепић.

 

Он истиче да је икона коју је Додик уручио Лаврову, а која је била предмет јако прљаве кампање,  сигирно била провјерена од стране руских служби како не би дошло до дипломатског скандала с обзиром да се сусрет десио у вријеме када су у току били преговори Русије и Украјине.

 

– Ово је инцидент који утиче на углед БиХ у цијелом свијету. То није било подметање Додику, већ угледу БиХ јер је у то вријеме Додик био члан Предсједништва – наглашава Пепић и додаје да су они који су се највише клели у углед БиХ били најгласнији у осудама. Бисера Турковић, тадашњи шеф дипломатије, је у томе предњачила – каже Пепић.

 

Истиче да је ово била оркестрирана кампања бошњачког дијела руководства којима је тада требала дискредитација Додика.

 

– Нанесена је огромна штета Српској и БиХ јер су поједини политичари искористили сваку прилику, желећи да науде Додику и владајућој странци у Српској, да причају у Бриселу и Стразбуру о стварима које су требале да остану унутар куће – закључио је Пепић

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести