НОВОСТИ

Петковић: Оптужница мора бити одбијена, вријеме ће показати штетност одлука ОХР-а

15/10/2023

Оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, уколико се буде судило према законима БиХ, мора да буде одбијена и да они добију ослобађајућу пресуду, сматра адвокат Милан Петковић.

 

 

Петковић је изјавио да су све одлуке које је Кристијан Шмит донио ништавне, зато што је Шмит нелегалан високи представник, па су и самим тим његове одлуке нелегалне и ништавне.

Према његовим ријечима, високи представник, и да је именован у складу са процедурама Савјета безбједности УН, нема права наметања јер би и такве одлуке биле нелегалне, незаконите и неуставне.

Он је указао да Устав БиХ јасно прописује законодавну процедуру и не прописује могућност да високи представник доноси одлуке.

– То што су високи представници доносили одлуке примјеном силе и дали сами себи за право да доносе те одлуке – историја ће им због тога судити. Показаће се колико су то биле погрешне одлуке и колико је то нанијело штете БиХ – закључио је Петковић за Срну.

Из ОХР-а је саопштено у вези са лигитимитетом Шмита да је “Управни одбор Савјета за спровођење мира 27. маја 2021. године званично именовао Шмита за високог представника за БиХ”, те да “израз подршке Савјета безбједности УН није правно неопходан за ступање на снагу одлуке Управног одбора ПИК-а о именовању новог високог представника”.

Русија и Кина, као сталне чланице Савјета безбједности УН, не признају Шмита за високог представника у БиХ јер његов мандат није потврђен у овом тијелу УН.

Суд БиХ заказао је за сутра рочиште на којем би предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора “Службеног гласника Републике Српске” Милош Лукић требали да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића за непоштовање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

Остале Вијести