НОВОСТИ

Петковић: Уставни суд удаљио БиХ далеко од Брисела

04/12/2023

Са оваквим Уставним судом не можемо говорити о владавини права, јер то је класична тиранија, и далеко смо од Брисела данас, рекао је Милан Петковић, адвокат и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

БАЊАЛУКА, 13. ЈУЛА /СРНА/ – Носилац листе Уједињене Српске за Народну скупштину Републике Српске у Изборној јединици три на општим изборима биће предсједник странке Ненад Стевандић, а за Представнички дом парламента БиХ у Изборној јединици један Милан Петковић, саопштено је на страначкој конвенцији у Бањалуци.

– Приоритет сваке земље мора да буде владавина права. Ако се не сматрамо сви истима, онда не живимо у правној држави. То је један од услова за преговоре и улазак у ЕУ – истакао је Петковић.

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас путује у Брисел, гдје ће на састанку, на високом нивоу затражити да се досљедно у пакету спроведу и реализују сви приоритети из Мишљења Европске комисије.

 

– БиХ оптерећују озбиљни проблеми. Имамо кризу власти који трају дужи временски период, и требало би да у Бриселу нешто крене са мртве тачке. Европска унија уколико жели БиХ као своју чланицу мора да уважи захтјеве из Републике Српске, која је на неки начин и створила данашњу БиХ. С друге стране, Бошњацима одговора овакав систем, јер он штити искључиво њихове инетересе за разлику од друга два конститутивна народа – поручио је Петковић.

 

Амерички амбасадор Мајкл Марфи по ко зна који пут директно пријети изабраним органима Републике Српске.

 

– Не можемо оспорити легитимитет Марфија као амбасадора САД у БиХ, али његово мијешање у унутрашње ствари друге државе и те како. Ово није питање за Америку, већ за Европу и Брисел. Кад год су САД проводиле рефероме на овим протсторима то није завршило добро – рекао је Петковић.

 

У сриједу се наставља суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу.

 

– У фази смо главног претреса, Додик и Лукић су се изјаснили да нису криви, и сада очекујемо да Тужилаштво износи доказе и аргументује оптужницу. Окупљен је добар правни тим за одбрану, који нас увјерава да би све осим ослобађајуће пресуде био велики скандал. Међутим, имамо такав суд какав имамо, и постоји бојазан да би крајња одлука могла имати и политичке примјесе. Кренуо је као политички, а надам се да ће завршити у правничким водама – истакао је Петковић.

 

Коментарисао је и иступе министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза.

 

– Не очекујем да ће доћи до смјене, јер ће га заштити његови ментори и политички саборци на бх сцени – закључио је Петковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести