НОВОСТИ

Петронијевић: Појављивање Додика пред Судом добар потез, поступак прекинути до окочања пријаве против Шмита

18/10/2023

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да је добар потез појављивање предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића пред Судом БиХ по оптужници за “неизвршавање одлука високог представника”, а да је та оптужница дубоко политички мотивисана.

Петронијевић, који предводи савјетнички тим адвоката из Србије, рекао је да би поступак против Додика и Лукића требало прекинути до окончања поступка по кривичној пријави коју је против Кристијана Шмита поднио министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић да Шмит није легитиман високи представник у БиХ.

 

Што се тиче појављивања Додика и Лукића пред Судом БиХ по овој назови оптужници, Петронијевић каже да је то био један добар потез у смислу показивања односа према званичним институцијама БиХ.

 

– Самим тим Додик и Лукић су показали да они уважавају институције – додао је он.

 

Петронијевић је навео да је од самог почетка споран управо статус Шмита, који и даље не прихвата да је нелегитимно и нелегално на позицији на којој нема право да буде и не може црпити овлашћена која би високи представник на основу те позиције имао.

 

– То је једно “врзино коло” гдје дио међународне заједнице и неки органи БиХ, као што је Тужилаштво, а ево сада се и Суд прикључио томе, сматрају да је он легитимно и легално изабран високи представник, иако то, наравно, није – истакао је Петронијевић.

 

Петронијевић је оцијенио да је претходно питање свих питања – да ли је Шмит високи представник, да ли је легитимно изабран и да ли може црпити овлашћења.

 

– Тврдња, не само моја него и људи који су у нашем саветничком тиму, и међународних, страних стручњака, јесте да господин Шмит није легитимно и легално изабрани високи представник и да он не може црпити никаква овлашћења нити обављати одређене активности у својству високог представника – додао је он.

 

Петронијевић је истакао да се то мора на почетку рашчистити, те да је добра ствар што је поднијета кривична пријава том истом тужилаштву против Шмита и да се тужилаштво мора изјаснити о томе.

 

– Мислим да би подношење ове кривичне пријаве подразумевало да се овај поступак против Додика и Лукића прекине до окончања поступка по тој кривичној пријави. Јер, понављам још једном, то је претходно питање свих ових ствари које се касније догађају, њихово појављивање, њихово изјашњавање, реакција суда – рекао је Петронијевић за Срну.

 

Он је оцијенио да се поступајући судија на неки начин понаша као да је све у реду и као да су тај поступак и оптужница исти као и сви други, али то није случај, јер је оптужница дубоко политички мотивисана, у њој нема кривично-правних мотива нити радњи извршења дјела ниједног од двојице оптужених.

 

Петронијевић је оцијенио да се од фазе нелегитимности Шмита сада прелази на другу фазу – нелегитимност доношења уопште члана Кривичног закона гдје Шмит каже да је онај који не поступи онако како он каже, извршио кривично дјело.

 

Он је истакао да су се само у тиранијама и у вријеме царева у средњем вијеку тако доносили закони, али да је у садашњим савременим државама кривично законодавство у надлежности највишег представничког органа, то јест скупштине.

 

Петронијевић је оцијенио да се читав поступак против Додика и Лукића може сматрати да је потпуно ванправни и дубоко политички мотивисан покушајем онемогућавања легитимно и легално изабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика као једног од окривљених да несметано обавља своју функцију.

 

Он је истакао да је то покушај дестабилизације Републике Српске, онемогућавање легитимних и легалних органа, те урушавање институција као што је Скупштина.

 

– Јер, шта је Додик урадио? Потписао одлуку сопствене Скупштине. Дакле, сопственог представничког тијела. Шта је Лукић урадио? Урадио је оно што је био налог највишег законодавног тијела у држави, представничког тијела скупштине и предсједника државе. Дакле, нема апсолутно никакве кривице, посебно на његовој страни. Како ће се то даље одвијати, то остаје да се види – навео је он.

 

Петронијевић је појаснио да савјетнички адвокатски тим који је окупио, нажалост, имајући у виду одредбе закона, не може да поступа пред Судом БиХ као адвокати из Србије, јер нису регистровани на територији чак ни Републике Српске, а камоли БиХ.

 

– Ми у сваком случају стојимо сваког тренутка на располагању колегама који су директно уз Додика и који свој посао раде на прави начин. Ми не можемо фактички поступати пред Судом БиХ, али можемо бити једна врста подршке у рјешавању неких спорних питања која се тамо дешавају – рекао је Петронијевић.

 

Он је истакао да овај савјетнички адвокатски тим сматра да би након подношења кривичне пријаве против Шмита, требало тражити од Суда да се прекине поступак против Додика и Лукића док се не ријеши по кривичној пријави против Шмита.

 

Петронијевић је додао да није оптимиста ни по питању да ће Суд БиХ имати снаге или кредибилитета и независности да одлучи да је тај поступак политички, а не кривично-правни и да донесе донесе ослобађајућу или одбијајући пресуду, као ни да ће Тужилаштво прихватити кривичну пријаву против Шмита.

 

– Али, то је морало да се уради, јер треба покушати свим правним средствима. Чак и када сте у увјерењу да она неће бити дјелотворна. То је логика права и примјене права. И сви они који поступају на тај начин, који сматрају да је право изнад некакве анархија, морају се понашати на тај начин – рекао је он.

 

Он је изразио бојазан да посљедице оваквог понашања групе тих људи који себе називају представницима међународне заједнице, а фактички представљају дјелић међународне заједнице или колективни Запад, оваквим својим чињењем отварају још једну “Пандорину кутију”.

 

– Можда овај простор припремају као резерви простор за изазивање сукоба и нестабилности, јер видите да широм свијета то чине… Надам се да су народи на овом простору од српског па до свих осталих, довољно искусили и схватили да не треба на прву лопту да крену и раде оно што су радили деведесетих година – рекао је Петронијевић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести