НОВОСТИ

Петровић: Мијешање политике у пословне процесе, нема проблема са проналаском нових финансијера

16/08/2023

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да ово предузеће нема проблем са проналском нових финансијера и извођача радова на реализацији енергетских пројеката вјетропарк “Хргуд” и ревитализацији Хидроелектране Требиње један, које је недавно обуставила њемачка Влада из политичких разлога.

 

Петровић је нагласио да се у овом случају политика умијешала у пословне процесе и да је због тога њемачкој Влади упућено писмо.

 

– Схватили смо да ћемо од 15. маја 2024. године остати без финансијске подршке за изградњу вјетропарка. Међутим, заинтересованост за његову реализацију је огромна и на вратима куцају многи финансијери, али и испоручиоци неке друге опреме а не оне која је била предвиђена у нацрту пројекта. Ми немамо никакав проблем, једва чекамо да распишемо тендер, да пронађемо извођача који ће да донесе новац за вјетроелектрану и то можемо да добијемо у року од пар мјесеци од провођења процедуре – истакао је Петровић.

 

Он је рекао да за обновљиве изворе и један такав пројекат данас није никакав проблем наћи и извођача и финансијера.

 

Када је ријеч о ревитализацији ХЕ “Требиње један”, Петровић је изјавио да имају времена да се реорганизују, те да је опрема у погону ове хидроелектране у добром стању, а пословање стабилно.

 

Према његовим ријечима, већ су проведене одређене фазе овог пројекта и остало је да се уради замјена агрегата генератора и турбина на самој електрани.

 

– Због старости агрегата планирана је ревитализација и модернизација цијеле ХЕ под финансирањем њемачке `КФВ` банке, наравно кредитни аранжман, и уз одређена грантовска средства. Међутим, они су започели процедуру набавке опреме за ревитализацију која траје најмање четири године и ишла је веома споро, а не знамо због чега, јер је прије више година завршена у ХЕ `Рама` и `Јабланица`, а код нас није. Била су одобрена средства, око 10,4 милиона евра, а укупна вриједност за замјену два од три склопа генератора турбина је око 30 милиона евра – појаснио је Петровић.

 

Он је навео да се тендерска процедура завршава и још није донесена одлука о избору извођача.

 

– Ми свакако имамо времена да се реорганизујемо и знамо да ХЕ на Требишњици послују веома добро, да имају властита средства и да ће они и поред изградње система ХЕ  Дабар и будућих електрана у свом хидро-систему радити и на ревитализацији и оснаживању постојећег стања на ХЕ на Требишњици. За нас то неће бити проблем, али нам је жао да су пословне активности, које теку 23 године, прекинули због неких политичких мијешања и политичких конотација. Дакле, нашли су разлог да раскину аранжман који је био потписан 2000. године – нагласио је Петровић за Херцег телевизију.

 

Он је оцијенио да то више говори о њима и њиховим потезима, а питање зашто су пословне активности мијешали са политичким треба поставити њемачким властима и “КфВ” банци, те да је након недавних активности упитна било каква даља сарадња.

 

Прошле седмице њемачка Влада је одлучила да обустави четири инфраструктурна пројекта у Српској чија је вриједност 105 милиона евра. Ријеч је о пројектима рехабилитације ХЕ Требиње, вјетропарка “Хргуд” и збрињавање отпадних вода у Градишци

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести