НОВОСТИ

Петровић: Улагање у зелену енергију трајни гарант ниске цијене струје

20/03/2024

“Електропривреда Републике Српске” искључиво је опредијељена за улагања у обновљиве изворе енергије, што ће бити трајни гарант одржавања ниске цијене струје у Српској, изјавио је генерални директор ЕРС-а Лука Петровић.

 

 

Петровић је навео да ЕРС већ има уговорена три таква пројекта и седам који су спремни за реализацију.

Према његовим ријечима, улагањима у обновљиве изворе енергије допринијеће се и већем извозу струје и приходима у буџетима Републике Српске и локалних заједница, као и већој профитабилности ЕРС-а.

Петровић је, након првог панела о енергетском повезивању и умрежавању у региону у оквиру Самита енергетике Требиње, истакао да је најважнија порука данашњег Самита енергетике да је потребно да се унаприједи повезаност енергетских компанија у региону, не само јавних, него и приватних.

– Ово је прилика да се људи упознају, да будемо са кредиторима, финансијерима, инвеститорима, доносиоцима одлука, менаџерима из различитих области и да у три дана на седам панела извучемо конкретне закључке које ћемо послије прослиједити доносиоцима одлука – рекао је Петровић.

Он је додао да је циљ да се не касни за модерним трендовима, али ни за захтјевима Енергетске заједнице југоисточне Европе.

Петровић је указао на недостатак подршке Енергетске заједнице када је ријеч о декарбонизацији, те да не постоји јасна политика њихове подршке.

Он је изразио очекивање да ће самит у Требињу бити на добробит енергетској стабилности и независности у овом дијелу Европе.

Петровић је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику за подршку изградњи конгресног центра у Требињу у коме би самит убудуће требало да се одржава, а за који је рекао да ће бити разгледница југа Републике Српске.

Предсједник Савеза енергетичара Србије Никола Рајаковић истакао је да региону треба више енергетског умрежавања и да се што прије приведу крају регионални пројекти, прије свега они у сливу Дрине.

– Исто тако треба подстицати и покретати нове регионалне пројекте – рекао је Рајаковић, износећи закључке са првог панела.

Он је истакао да је веома значајно и регионално тржиште електричне енергије за које постоји много отворених питања, али је битна и сигурност испоруке струје, одрживост и компетитивност у региону који су дио умрежавања.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести