НОВОСТИ

Под слоганом “Симбол слободе” славимо још један Дан Републике Српске

30/12/2023

“Симбол слободе” овогодишњи је слоган обиљежавања Дана Републике Српске. Он представља Републику Српску, нашу слободну отаџбину коју је српски народ створио с љубављу и одбранио храброшћу, али и објашњава колико је ту слободу неопходно бранити и данас и сутра!

Слободу Републици Српској гарантује Дејтонски мировни споразум, међутим, кршења истог и константни притисци од стране међународног фактора попут, покушаја отимања имовине, судског процеса који се води пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, упозоравају да је важно окупити се око Републике Српске с циљем њене заштите.

Република Српска односно “Симбол слободе” су наша земља, ријеке, природа, писмо, историја, традиција, али и наша ослободилачка борба и дата жртва, те на Дан Републике Српске 9. јануара зато се шаље ова важна порука. Слобода има дубоко укоријењено значење у историји, култури и колективном идентитету српског народа, подсјећа на борбе кроз историју и служи као инсталација за тренутне изазове али и њихово савладавање.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће прослава рођендана Српске бити величанствена. „Дан Републике Српске је светиња! Биће прослављен на величанствен начин, а једном важном државнику биће уручено одликовање“, поручио је Додик. Позвао је све грађане Републике Српске да се окупе око Републике Српске и да славе њену слободу.

Поводом обиљежавања Дана Републике 8. јануара биће уприличена свечана академија, док ће централни догађај обиљежавања Дана Српске бити одржан 9. јануара. Тог дана ће на Тргу Крајине у Бањалуци с почетком у 17:00 часова почети свечани дефиле. Спектакуларни свјетлосни ефекти су организовани са око 200 дронова. Након свечаног дефилеа биће одржан концерт, а наступиће и Даница Црногорчевић са премијерним извођењем пјесме “За живот Српске” и “Пукни зоро”, као и Баја Мали Книнџа са премијерном изведбом пјесме посвећене Републици Српској, те многи други извођачи.

Радио Телевизија Републике Српске и Алтернативна телевизија уживо ће преносити спектакуларну прославу рођендана Српске, на којој се очекује велики број грађана.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести