НОВОСТИ

Подигнута оптужница за злочине над Србима у Јошаници, Вишеграду и Чајничу

08/08/2023

Тим тужилаца Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

 

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

– Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године – саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Оптужени Ахмет Сејдић, као командант бригаде и члан штаба Територијалне одбране /ТО/, додатно се терети за злочине у селима Клисуре, Бурсићи и Хадровићи у општини Вишеград 8. августа 1992. године, која су била изван сукоба и настањена цивилним становништвом српске националности, гдје је приликом напада убијено осам цивила српске националности, међу којима најстарија жртва старица од 90 година, један цивил је рањен, троје цивила одведено у незаконито заточење на подручју Вишеграда, а куће и објекти паљени и уништавани.

Оптужени Ферид Буљубашић, као командант и надређена особа додатно се терети за ратне злочине над цивилима српске националности у селима око Чајнича у фебруару 1993. године, гдје је при нападу у којем су војници такозване Армије БиХ, дошли преко територије Црне Горе, на подручју села Шапићи, Трпиње, Тројан и Поникве, пуцањем из аутоматског оружја убијено једанаест цивила српске националности међу којима су били старији мушкарци и жене и једно дијете, те рањено пет цивила, а куће и имовина паљени и уништавани.

– Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем више од 400 свједока као и прилагањем више од 1.200 доказних материјала – истиче се у саопштењу.

Оптужени се терете за кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. Кривичног закона БиХ, повреде закона или обичаја ратовања из члана 179. КЗ БиХ, организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина из члана 176. КЗ БиХ.

Оптужени су Ферид Буљубашић (70) рођен у Фочи, Ахмет Сејдић Ахмет (63) рођен у Вишеграду, Рашид Собо (58) рођен у Фочи, Шефко Глушац (62) рођен у Фочи, Закир Јамак (54) рођен у Вишеграду, Бахрудин Мухић звани Бане (59), рођен у Вишеграду, Адем Фехрић (61) рођен у Вишеграду, Мустафа Пољо звани Муса (58) рођен у Вишеграду, Енвер Кустура звани Пена (56) рођен у Вишеграду, Мухамед Лиска (50) рођен у Вишеграду, Сакиб Чакар (66) рођен у Вишеграду, Изет Сејдић (67) рођен у Вишеграду и Мунир Нало (53) рођен у Вишеграду.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести