НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Подршка институцијама Српске – скупови на ентитетским линијама

31/08/2023

Након што је МУП Сарајевског кантона забранио одржавање мирних протеста “Српска пред судом” у Сарајеву, Одбор за заштиту Срба у Федерацији позвао је грађане да сутра, од 18 часова, дођу на четири локације међуентитетске линије како би изразили незадовољство правосуђем БиХ.

 

 

Одлучили су се на получасовну обуставу саобраћаја у Добоју, магистралном путу Прибој – Тузла, Источном Сарајеву и путу Невесиње – Мостар. Циљ скупова је да се остатку БиХ покаже да овдје постоји Република Српска.

Не може у Сарајеву пред Тужилаштвом и Судом БиХ, може из Републике Српске са међуентитетске линије. Одбор за заштиту Срба у Федерацији одлучан је да пружи подршку институцијама и Републици Српској. Шта мисле о политичким одлукама недејтонског правосуђа БиХ, оптужницама против Милорада Додика и Милоша Лукића , грађани Српске имаће прилику да кажу са четири међуентитетске линије. Обустава саобраћаја као један вид протеста значиће једногласно “не” наметањима одлука, атаку на институције и имовину Српске.

– Позивам грађане који ће кренути из наше Крајине да заједно са Добојлијама и људима из Посавине изађу на границу са Федерацијом у Добоју. Да наш народ Семберије и Мајевице то уради у општини Лопаре на граници која се налази на магистралном путу М18 између Прибоја и Тузле. Ми из Подриња, Бирча и Сарајевско – романијске регије ћемо се окупити овдје у Источном Сарајеву, а народ Херцеговине ће блокирату границу на путу Невесиње – Мостар – рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Подршка стиже и од борачких организација, студената и младих, радника и политичких странака. Сутра ће са међуентитетских линија бити послата јасна порука: Постоји и Република Српска. Иза међуентитетске линије је Федерација БиХ у којој за Србе нема слободе ни правде.

– Сарајево је град у коме Срби када се доведу у Тужилаштво могу очеквати пресуду да су криви. Слога Срба је оно што нам треба и само кроз слогу може показати и муслиманима и Хрватима и Американцима да Срби нису пали с Марса – истакао је Радановић.

А да ли је неко у Сарајеву и федералном МУП- у намјерно или не заборавио да постоји међуентитетска линија између Републике Српске и Федерације, па након што је јуче забранио најављено мирно окупљање Срба пред Тужилаштвом, данас покушава да иде даље?! Федерални министар унутрашњих послова Исак Рамо без задршке поручује да ће забранити протест. Забраниће простест на међуентитетској линији, у Републици Српској. Ако је и од сарајевског министра , много је.

– Кратко и јасно: Ми то нећемо дозволити. Тачка. Они не смију изаћи, не смију то урадити и све што је у складу са законом ми ћемо предузети. Ако неко поступи незаконито, ми ћемо подузети све мјере и радње да их склонимо с тих позиција – рекао је Исак за Аваз.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић оцијенио је да је забрана протеста испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву политичка одлука, те нагласио да федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак нема овлаштења да спријечи окупљање на ентитетској линији, нарочито на територији Републике Српске.

– Очигледно да се ради о популистичкој изјави и позивам колегу Исака да води рачуна шта изјављује и да се концентрише да његове изјаве буду у складу са његовим овлаштењима – навео је Нешић.

Популистичке или не, како овакве изјаве Исака окарактерисати већ, најблаже речено, сулуде- порука је из Републике Српске.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић оцијенио јекао умоболне ставове федералног министра унутрашњих послова Раме Исака, који је рекао да ће спријечити окупљање грађана на територији Републике Српске.

– Немате право да радите било шта на територији Републике Српске. Граница постоји. Ако планира да угрожава било чију безбједност, то је нешто што ће добити одговор, али вјерујемо да није баш толико умоболан да би себи допустио тако нешто – рекао је Ковачевић.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да је забраном окупљања Срба испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ Сарајево пало на испиту јер је ту раније било много протестних скупова, као и немилих сцена када су одређене групе слале подршку ратним командантима такозване Армије БиХ који су починили ратни злочин.

Исак је како су раније писали федерални медији прије десет година добио условну затворску казну због физичког напада пиштољем на једно лице у Зеници. Условна казна затвора изречена му је и за пријетње новинару. А данас је новинаре интересовало и да ли је истина да је предузеће за техничку и физичку заштиту чији је власник министрова жена ,а директор његов син добило уносан посао са какањским рудником.

Одговорио је да у том послу нема никаквих сметњи,а поједине медије оптужио за наручене текстове за мале паре, истичући да му је популарност све већа. Да ли је и изјавом да ће забранити окупљање грађана у Републици Српској дио фолклора , скретања пажње на себе или је показао опште незнање о уређењу БиХ?

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести