НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Policajac Radenko prva žrtva minulog rata u Prijedoru

29/04/2021

Već 28 godina za redom, posljednjeg dana u aprilu, na mjesto pogibije dvadesetogodišnjeg Radenka Đape u Kozarskoj ulici u Prijedoru dolazi Radenkova majka Marija.

 

Đapa Radenko

Spomen ploča prvoj žrtvi u Prijedoru

Majčine suze na mjestu gdje je zauvijek ostao i nikada nije stigao na posao, pratili su dugo godina i teški uzdasi, sada pokojnog, oca Radovana.

Tako će biti i ove godine, doći će majka 29. put, a biće i prijatelja i Radenkovih drugova, onih koji zbog poštovanja epidemioloških mjera, ipak, odluče da dođu kod spomen-ploče i prisjete se Radenka, prve žrtve u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Prijedoru.

Radenko je bio policajac, koji je te večeri 30. aprila 1992. godine iz Gornjeg Jelovca krenuo na posao. Na tom mjestu u Kozarskoj ulici, izašao je iz autobusa kada su ga nepoznati počinioci upucali sa četiri metka i petim u glavu.

Uzalud godinama iz gradske Organizacije porodica poginulih boraca podsjećaju i opominju da za ovaj tragični događaj nikad niko nije odgovarao. Zato im, kažu, preostaje da se tradicija obilježavanja i sjećanja na njegovo stradanje mora nastaviti i ubuduće.

Potpredsjednik ove organizacije Slaviša Knjeginjić smatra da je ovaj događaj jedan od tri koja su u gradu Prijedoru obilježili taj period 1992. godine, pred početak rata.

“To je podmuklo ubistvo dječaka, mladog policajca na dužnosti. Niko za to ubistvo nije procesuiran niti koga to interesuje u Tužilaštvu”, izjavio je Knjeginjić Srni.

Prema njegovim riječima, i 22. maja iste godine dogodilo se ubistvo pod Hambarinama dva vojnika Radeta Milojice i Radeta Lukića na mučki način.

“Bili su dočekani u civilnom autu na punktu, išli su kući, a osim njih još četvorica su ranjena”, rekao je Knjeginjić.

On je dodao da je sve to kulminiralo napadom na grad Prijedor 30. maja.

“To nam sve govori da su ta dešavanja bila pripremana da se u Prijedoru započne rat. Ovi događaji su kulminirali svim kasnijim događajima koji su se dešavali u Prijedoru. Sud se nikad nije bavio ovim događajima. Uvijek su se bavili posljedicama, a uzrocima se niko nije bavio”, rekao je Knjeginjić.

On je dodao da ne preostaje ništa drugo nego da se i ovog 30. aprila uputi apel tužilaštvu i sudovima da se i ovi događaji uzmu u obzir kod donošenja presuda Srbima.

Radenko Đapa je 30. aprila 1992. godine ubijen kao pripadnik policije kada je pošao na posao. Počinioci tog zločina još nisu otkriveni. Pomen i sjećanje na ovog mladog Prijedorčanina, uz polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća, ove godine biće održan 30. aprila u 11.00 časova ispred spomen-ploče na Urijama.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести