НОВОСТИ

Policija za temelje Srpske „dala” 782 života

10/05/2021

Na Sokocu je prije 29 godina izvršena smotra tadašnje “milicije Srpske Republike BiH”, kao odgovor na činjenicu da je ratno muslimansko rukovodstvo formiralo paravojne i parapolicijske formacije još u aprilu 1991., a slične poteze vukli su i hrvatski zvaničnici.

 

 

Predstavnici srpskog naroda su, vidjevši raspad pravnog sistema Republike BiH, donijeli odluku da se proglasi Srpska Republika BiH, formira Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Goran Mačar je podsjetio da se, nakon donošenja Ustava Srpske Republike BiH i Zakona o unutrašnjim poslovima, pristupilo formiranju srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a 30. marta 1992. je održana prva smotra tadašnje srpske milicije, današnje Policije Republike Srpske.

 

 Goran Mačar

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Goran Mačar

 

Smotru na Sokocu izvršio je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Mićo Stanišić, raport mu je ispred 230 policajaca predao bivši ministar Srpske autonomne oblasti (SAO) Romanija, a kasnije najmlađi načelnik Centra bezbjednosti Srpskog Sarajeva Zoran Cvijetić.

Mačar podsjeća da je nakon izbijanja oružanih sukoba u svim dijelovima BiH srpska milicija, pored svojih redovnih dužnosti, zajedno sa pripadnicima Teritorijalne odbrane, a potom i Vojske Republike Srpske, učestvovala u odbrani srpskog naroda i Srpske Republike.

Prema njegovim riječima, pripadnici policije su u temelje Srpske ugradili 782 života, a više stotina ih je ranjeno.

Mačar je naveo da je u ovim aktivnostima posebnu ulogu imala opština Sokolac i grad Istočno Sarajevo, navodeći da je Sokolac iznjedrio više kadrova prije za vrijeme i poslije rata, koji su obavljali odgovorne funkcije u MUP-u.

Podsjetio je da je grad Istočno Sarajevo u znak zahvalnosti dao naziv ulici po imenu Zorana Cvijetića, najmlađeg načelnika Centra bezbjednosti Istočno Sarajevo, koji je dao svoj život u odbrani srpskog naroda, te da je pokrenuta inicijativa da jedna od ulica na Sokocu ponese ime tragično stradalog načelnika Centra bezbjednosti Istočno (Srpsko) Sarajevo Željka Markovića.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести