НОВОСТИ

Политичком Сарајеву смета и конференција о Отвореном Балкану у Бањалуци

05/04/2023

У БиХ и даље различити ставови о идеји Отвореног Балкана. Република Српска за, Федерација декларативно у дилеми – да ли приступити овој иницијативи. У Србији, Албанији и Сјеверној Македонији, земљама које су прије неколико година постале дио овог пројекта већ говоре о добрим резултатима спољнотрговинске размјене.

 

 

Политичком Сарајеву засметала је и конференција на ову тему, коју је у Бањалуци организовало Удружење младих економиста.

Инцијатива Отворени Балкан, замишљена да првенствено економски повеже земље региона, још није у потпуности заживјела. Њој су за сада приступиле само Србија, Албанија и Сјеверна Македонија. Зашто би и БиХ требало да постане дио овог пројекта за организаторе Конференције у Бањалуци о овој теми једноставан одговор.

Већ у најави, ова конференција је прије неколико дана засметала политичком Сарајеву, па су се у појединим тамошњим медијима могли прочитати наслови да Отворени Балкан преко Бањалуке заобилази Сарајево. Елмедин Конаковић министар спољних послова у Савјету министара каже да је слична иницијатива прије деценију покренута као Берлински процес и да треба прво то оживјети па онда ићи у друге пројекте.

– Хоћу да вјерујем да је то прича у којој се више размишља економски , ма да имате поједине информације које говоре о некој политичкој позадини. Ја још не желим на такав начин да посматрам тај процес – каже Конаковић.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, истиче да је чудно да баш на дан конференције постоје одређене осуде од стране Сарајева.

– Зашто већ 3,5 године не прича да смо ми покренули ту иницијативу већ се данас кад се одржава ова конференција онда имате одрђене нападе од стране Сарајева да се заобилази – пита Клокић.

Нико не жели да заобилази Сарајево, поручује министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић. Отворени Балкан је пружена рука,а не атак на земље региона.

– Желимо да овај регион буде препознат као регион мира, који доноси простор за инвестиције. Мислим да је то природно. Јако пуно људи иде на љетовање у Црну Гору, да ли је нормално да они сатима стоје на граници – каже Момировић.

А новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић нема дилему да ли се његова земља треба прикључити Отвореном Балкану.

– Све што иде у прилог грађанима и привреди апсолутно сам за сваку регионалну економску интеграцију. Мислим да су неодвојиве од ЕУ интеграција – додаје Милатовић.

И привредници из Републике Српске подржавају Отворени Балкан. Док њихове колеге из Сјеверне Македоније говоре о позитивним резултатима приступања овој иницијативи , наша пословна заједница наводи проблеме , јер БиХ није дио овог пројекта.

Административне процедуре су скраћене. Планира се да једна радна виза за радника важи у свим земљама Отвореног Балкана. Из Србије најављују да ће ускоро са Сјеверном Македонијом и Албанијом на један дан отворити све граничне прелазе како би показали да то може функционисати.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести