НОВОСТИ

Положени вијенци на Гробном пољу Тополе

12/05/2024

На Гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина данас су за пола милиона Срба, 40.000 Рома и 33.000 Јевреја убијених у јасеновачком систему НДХ концентрационих логора положени су вијенци.

 

 

У име институција Републике Српске и Србије и Црне Горе вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и предсједник Владе Србије Милош Вучевић. Са њима су српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић и премијери Српске Радован Вишковић.

Цвијеће и вијенце су положили и предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ, амбасадор Израела за БиХ са сједиштем у Тирани Галит Пелег и предсједник Удружења Рома Србије Драгољуб Арсовић, представници институција Републике Српске, представници Српске у заједничким институцијама у БиХ, као и представницима институција Србије.

Цвијеће су положили представници дипломатског кора, као и остале делегације.

Након полагања вијенаца и цвијећа, на гробном пољу “Кошуте” биће служен парастос и помен жртвама усташког злочина – геноцида НДХ.

Обиљежавање прате бројне медијске екипе из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Русије.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Као датум обиљежавања узет је 22. април – дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формиран је августа 1941. године.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести