НОВОСТИ

Положени вијенци на партизанском гробљу у Кнежици

27/07/2023

Полагањем вијенаца на Партизанском гробљу у Кнежици у Козарској Дубици почело је обиљежавање Дан устанка против фашизма 1941. године.

 

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је данас да је српски народ поднио једну од највећих жртава за слободу на цијелом овом простору и да је обавеза његовати културу сјећања, истовремено се борећи за бољу будућност.

Егић је истакао да је Козара симбол антифашистичке борбе, отпора – можда једног од првих у поробљеној Европи.

– На цијелом простору Козаре су многа стратишта. Обавеза је да његујемо сјећање на жртве, да преносимо будућим покољењима, како не бисмо лутали у магли у будућности. Морамо знати ко смо, гдје смо, шта смо, цијенити наше претке који су нам омогућили да стојимо овдје, а истовремено борити се даље за будућност – нагласио је Егић и додао да српски народ, који је имао два антифашистичка покрета, више од свега љуби слободу.

Он је истакао да су Република Српска и српски народ и данас угрожени.

Вијенац на Партизанском гробљу у Кнежици положили су и посланици у Народној скупштини Републике Српске Бобана Ћибић и Драган Брдар, делегације града Приједора, општина Козарска Дубица и Костајница, те делегације СУБНОР-а Козарске Дубице, Приједора и Градишке.

Цвијеће су приложили и представници невладиних организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, као и политичких партија.

Програм обиљежавања Дан устанка против фашизма 1941. године биће настављен у Милића Гају, гдје је планирано обраћање званичника и умјетнички програм.

Устанак против фашизма у кнешпољском крају почео је 27. јула 1941. године нападом на жандармеријску станицу у Кнежици.

Устанак у овом крају је био добро организован под вођством народног хероја доктора Младена Стојановића.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести