НОВОСТИ

Поповић: Шмитове “одлуке” игнорисати и не давати им на важности

02/07/2023

Не држим до одлука непризнатог високог представника Кристијана Шмита, и тако треба да се понаша Република Српска и њени грађани – рекао је Витомир Поповић, професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци.

 

 

Поповић је гостујући у нашем Јутарњем програму навео је су Шмитове одлуке нелегалне и нелегитимне и он нема право да их доноси.

– Поставља се питање, за кога је он високи представник? Он је у складу с начином рада УН и Савјета безбједности нелегалан, нелегитиман и нема права и овлашћења да доноси било какве одлуке – изјавио је Поповић.

– Овакве одлуке треба игнорисати и не давати им на важности – поручио је Поповић и поновио да је НСРС, као највећи законодавни орган, одлучила да такве одлуке Република Српске неће признати.

Он је истакао да је због свега потребно јединство народа јер странце не занима стабилност БиХ.

– Сматрам да би било од значаја да све наше странке буду јединствене. Шта ће им префикс Република Српска ако не подржавају званичну политику Републике Српске и Дејтонски мировни споразум који је гарант опстанка на овим просторима – сматра Поповић.

Коментаришући пријетње Шмита кориштењем Бонских овлашћења, Поповић је рекао да Дејтонским мировним споразумом нису била предвиђена таква овлашћења,

– Замислите само да је тзв. високи представник у форми Волфганга Петрича посегнуо за тим да наметне, ни мање ни више и Устав Републици Српској и Федерацији БиХ. Када би такве ствари покушао да спроведе у земљи из које је дошао, једноставно би био исмијан, сматрао би се неурачуњивим, и са таквима не треба имати никаквог посла – нагласио је Поповић.

Говорећи о могућностима измјене Кривичног закона БиХ, Поповић је навео да би се он требао примјенити управо на Шмита, јер, како је навео, он не поштује уставни поредак БиХ, као ни Дејтонски мировни споразум, који је био основа за настанак оваквог уставног поретка.

– Шмит се залаже за укидање принципа конститутивности и у Уставном суду БиХ, дакле за прегласавање једног цијелог натода који чини 49 одсто укупне територије БиХ, односно да се имовина стави на ниво БиХ, супротно Женевским и Њујоркшким принципима из 1995. године – подвукао је Поповић.

Он је рекао да не треба дозволити странцима да прекрајају унутрашње уређење земље путем Уставног суда и додао да странци морају поштовати Устав, законе и грађане који овдје живе.

Подсјећамо, њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је да је “одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске”.

Он је додао да ће измијенити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести