НОВОСТИ

Porodice ogorčene, dug ustaštva još živi

01/05/2021

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije poručila je povodom 26 godina od akcije “Bljesak” u Zapadnoj Slavoniji u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba, uglavnom civila, da su porodice ogorčene jer za masovne i organizovane zločine još niko nije odgovarao, te traže privođenje pravdi.

 

Ustaše

“Najenergičnije zahtevamo da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce ratnih zločina nad nevinim srpskim civilima u Zapadnoj Slavoniji”, saopšteno je iz Koordinacije.

Umjesto što više od 20 godina hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju “Bljesak”, civilizacijska i pravna obaveza je da osude zločine koji su počinjeni, te upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi.

“Bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću, nije moguće uspostaviti iole normalne međunacionalne odnose između hrvatskog i srpskog naroda”, poručeno je iz Koordinacije.

Sa žaljenjem je konstatovano da su ideologija i duh ustaškog pozdrava “Za dom spremni” još živi u Hrvatskoj, zahvaljujući i nespremnosti vlasti da se sa njom obračuna.

“Ta ideologija ubila je mnoge civile u `Bljesku`, među kojima i 22 srpska civila u selu Medari”, podsjetili su iz Koordinacije i ukazali da vlast u Hrvatskoj do danas odbija da ekshumira poznata grobna mjesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci srpskih žrtava uprkos brojnim javnim obećanjima najviših zvaničnika Hrvatske.

Naglašeno je da se takva necivilizovana praksa, kojom se porodicama žrtava ne dozvoljava da makar dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih mrtvih, ne može ničim opravdati.

“Istrajavanje u tome da se mrtvi Srbi ne ekshumiraju ne može sakriti i umanjiti zločine nad Srbima niti dovesti do toga da se oni zaborave, kao što ni proslavljanje akcije `Bljesak` i veličanje zločinaca ne može dovesti do njihovog aboliranja i preko potrebnog pomirenja”, poručeno je iz Koordinacije.

Danas se navršilo 26 godina od kada su oružane snage Hrvatske u akciji “Bljesak” sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, protjerali 15.000 Srba, dok je 283 ubijeno ili se vodi kao nestalo, među kojima 56 žena i osmoro djece.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести