НОВОСТИ

Порука из Српске: Нема побједника, само губитника, а највећи су Њемачка, САД, Шмит и БиХ

24/05/2024

Након доношења Резолуције о Сребреници, званичници Републике Српске најавили су озбиљну анализу шта се и зашто догодило.

 

 

Биће то основ за будуће политичке потезе. Нема побједника, само губитника, а највећи су Њемачка, САД, Кристијан Шмит и БиХ, која нема договорену спољну политику.

Србија је у Њујорку показала како се бори за своје интересе, свијет и за међународно право, став је званичног Београда.

Припремана тајно.

Без консензуса у БиХ.

Уз притиске спонзора и коспонзора на земље како ће гласати.

Мањинским гласовима резолуција је усвојена. Након оваквог исхода гласања, предсједник Српске каже да велике западне силе нису успјеле да човјечанству, наметну резолуцију.

– Ако дођем у ситуацију да разговарам са овим другим амбасадорима, ја ћу увијек имати списак и питаћу што сте били на овој страни. Док не добијем одгговор нећемо ни разговарати. Погођен сам као човјек што је ово дошло на овако висок форум али ово могу да сматрам побједом, да градим расположење које каже Срби нису пресуђени код већине човјечанства. 5,1 милијарда људи није учестовала иза срамне одлуке коју Њемачка предлаже – рекао је Милорад Додик, предсједник Српске.

А резултат је то дипломатских активности Српске и Србије, писама које је на Ист Ривер слала Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва, у којима је упозорила да је прекршен Устав и Дејтонски споразум, као и формалног протеста Парламента Српске.

– Слушам министра иностраних послова који каже да ће послати протестну ноту земљама које су гласале против. Ево ја ћу као српски члан Предсједништва послати протестну ноту свима који су гласдали јер су дорпинијели кршењу Дејтона. Ова резолуција не служи помирењу, она нас још више продубљује – истакла је Цвијановићева.

– Имамо обавезу само да чувамо своје интересе. И да сарађујемо са својим пријатељима искрено, а са другима по потреби – додао је предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

У првом обраћању медијима након засједања Генералне скупштине, предсједник Србије Александар Вучић, истакао је да они који су жељели да стигматизују српски народ нису успјели у тој намјери. Захвалио је свим државама које нису подржали резолуцију, али и српском народу, поручивши да уједињени можемо чуда да направимо.

– Ја сам завршио овде каријеру. Никада ми ово неће опростити, а ово је био ексер у сандук. Урадио сам све за нашу Србију. Они су урадили све да нас понизе. Ми смо је винули у висине. Ја не могу кажем да смо ми победили, јер су такве процедуре, али свакоме је јасно какав је стварни резултат – навео је Вучић.

Србија у Њујорку није дозволила стигматизацију српског народа, истакла је предсједница парламента Ана Брнабић. Србија је, каже, показала како се бори за своје интересе, али и за свјет и међународно право. Иако је резолуција усвојена, ово је пирова побједа.

– Читав свијет је видео бахатост и арогантност великих сила. Направили су правила игре тако да може да се предложи резолуција без питања за земљу на коју се односи, а то је Босна и Херцеговина. Дакле, БиХ није била иза те резолуције, већ један члан предсједништва – истакла је Брнабићева.

– Формално, резолуција је усвојена. Суштински, она је доживјела дебакл. Горе главу и Србија и Српска. Нисмо геноцидан народ, нисмо ни лоши људи. Требало би више да радимо и политички да се боримо за нас и ту нема одустајања – истакао је премијер Србије Милош Вучевић.

За министра унутрашњих послова Србије Ивицу Дачића све у вези са резолуцијом о Сребреници велики је аргумент предсједнику Милораду Додику, који је рекао да ће Српска сачинити извјештај о кршењу Дејтонског споразума и Федерацији БиХ упутити споразум о мирном раздруживању.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести