НОВОСТИ

Потписан меморандум о сарадњи Владе Српске и БОРС-а

29/09/2023

Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и Борачке организације Српске. Посљедњом уредбом Владе сви борци, без обзира на године живота, имају право на борачки додатак, уколико им је рјешењем о категоризацији утврђено ангажовање у зони борбених дејстава.

 

 

За ово је у буџету обезбијеђено додатних 150 милиона марака.

– Од 1. октобра креће исплата свим категоријама. Сви категорисани борци могу остварити право на јединствени мјесечни борачки додатак у износу од 2,20 KМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, док ће од Нове године то износити три KМ, за шта је у буџету Српске обезбијеђено додатних 150 милиона KМ – прецизирао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић је поручио да је потписивањем овог меморандума стављена тачка на једно поглавље које је започето преговорима између БОРС-а, ресорног министарства, премијера и предсједника Српске крајем августа прошле године.

– Право на јединствени мјесечни борачки додатак оствариће 194.000 категорисаних бораца у Српској са око 6,4 милиона мјесеци учешћа у зони борбених дејстава. Преко Фонда за професионалну рехабилитацију и помоћ у запошљавању ратних војних инвалида обезбиједиће се 200.000 KМ, а преко ресорног министарства низ једнократних новчаних помоћи. Додатних 150 милиона KМ биће предвиђено у буџету Српске у односу на овогодишњи буџет. Буџет борачко-инвалидске заштите за социјална давања требао да износи око 430 милиона KМ – рекао је Остојић.

Остојић је рекао да ће БОРС у наредном периоду више пажње посветити запошљавању ђеце погинулих бораца и потпуном стамбеном збрињавању борачких категорија.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести