НОВОСТИ

Потребна појачана одговорност руководиоца свих институција; Српска биљежи позитивне економске трендове

17/07/2023

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, предсједником Народне скупштине Ненадом Стевандићем и српским чланом Предсјeдништва БиХ Жељком Цвијановић, организовали су данас у Бањалуци састанак са руководиоцима свих институција, управних организација, јавних предузећа и министарства.

 

 

На састанку, посвећеном тренутној политичкој и економској ситуацији, наглашено је да су Република Српска и њене институције стабилне у сваком смислу, без обзира на политичке изазове са којим се суочава Република Српска, а посебно у контексту одлука Уставног суда БиХ у вези државне имовине, саопштено је из Владе Српске.

Образлажући тренутну ситуацију, предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је битка за државну имовину битка за очување уставне позиције Републике Српске.

Додик је истакао је да политичко руководство Републике Српске чврсто стоји на одбрани уставног права Републике Српске да располаже са својом имовином, те да неће поклекнути под било каквим притисцима, од кога год да долазе.

– Јединствен одговор носилаца власти на све веће притиске представника дијела међународне заједнице је гаранција да ће и у будућности Република Српска остати стабилна и функционална заједница у којој наш народ има слободан и сигуран живот – истакао је Додик.

Говорећи о економским показатељима, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, навео је да су јавне финансије стабилне и да Република Српска биљежи добре финансијске показатеље.

– Без обзира на политичке изазове са којим се суочавамо, Република Српска биљежи позитивне трендове у већини кључних економских показатеља, укључујући и стање јавног дуга који износи 41,1 одсто бруто друштвеног производа, док је законски максимум 56 одсто. Такође, остварене су рекордне вриједности и кад је ријеч о покривености увоза извозом, који је достигао 80 одсто. Просјечна плата у периоду јануар-мај ове године износи 1.255 КМ, што је више за 15,7 одсто у односу на исти период прошле године и значајно је више у односу на раст инфлације у том периоду који је био 10,5 одсто. Ове, позитивне показатеље, прати и значајан број од 12.000 новозапослених, док је укупан број запослених 290.237 и највиши је до сада – истакао је Вишковић

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, нагласио је да је од изузетне важности да политичке партије Републике Српске имају јединствен одговор на покушаје њеног уставног развлашћивања.

Он је нагласио да је од кључне важности да се води јединствена политика и да се само на тај начин може одбранити уставни положај Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, истакла је да појачани притисци на Републику Српску позивају на појачану одговорност руководиоца свих институција Републике Српске.

Она је истакла да је циљ данашњег састанка да се руководиоци упознају са актуелним политичким тренутком, те да ће оваква пракса бити настављена и у времену пред нама.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести