НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Potvrđen užasan zločin nad Srbima u Gospiću

30/04/2021

Nekadašnji agent hrvatske Službe za zaštitu ustavnog poretka Rikard Pavelić potvrdio je 30. aprila 2000. godine da je u Gospiću, u noći 18. septembra 1991. godine, ubijeno između 150 i 160 civila, uglavnom Srba.

 

Ustaše

Ustaše

Pavelić je direktno optužio sekretara operativnog štaba u Gospiću Tihomira Oreškovića i vojnog komandanta Mirka Norca da su rukovodili odvođenjem i ubijanjem Srba.

Za likvidaciju Srba iz Gospića i Karlobaga Norac je osuđen na 12, a Orešković na 15 godina zatvora.

Ta kazna je bila neprimjereno mala u odnosu na ono što su svjedoci rekli na suđenju.

Jedan od ključnih svjedoka Ivan Marković izjavio je da je bio u streljačkom vodu, ali da nije pucao. On je priznao da je vozio Tihomira Oreškovića do mjesta likvidacije.

“Vozeći se u koloni otišli smo do jedne plantaže, nakon nekog vremena stiglo je i jedno teretno vozilo iz kog su izlazili ljudi… Bilo je više žena i one su bile glasnije od muškaraca, a bilo je i plača i molbi”, rekao je tada Marković.

Prema svjedočenjima, Mirko Norac, kasniji alkarski vojvoda i ugledni član hrvatskog društva, prvi je zapucao i kao primjer drugima iz kolone nesrećnih ljudi izvukao jednu staricu i ubio je, a zatim pucao u potiljak i jednom mladiću, ali je pištolj tri puta “zaribao”.

Zatim je Norac povikao: “Pucaj, ko još nije pucao?!”. Poslije toga je kolona zarobljenika, jednostavno, pokošena u šumi.

Nakon toga je Norac provjeravao cijevi pušaka, ne bi li doznao ko je, a ko nije pucao. Bio je to, prema iskazima svjedoka pokajnika, “test domoljublja”.

Nekoliko dana nakon likvidacija na Pazarištu održan je još jedan sastanak na kojem je kasarna u Perušiću određena kao najpodobnija lokacija za dovođenje novih grupa srpskih civila koje su stizale 17. i 18. oktobra i, takođe, poslije likvidirane.

Tokom procesa saznalo se da su i neke žene, uz Norčevo i Oreškovićevo odobrenje, prije egzekucije višestruko silovane, a onda je cijela grupa odvedena na obližnju Lipovu glavicu i strijeljana.

Rečeno je da je Norac lično naredio sastavljanje streljačkog voda koji su, uz pripadnike perušićke vojske i policije, činili zamaskirani došljaci iz Gospića.

Uz odobrenje sudskih vlasti, “zbog dobrog vladanja” Norcu su dopušteni izlasci na vikend iz zatvora. U zatvoru se i ženio.

Hrvatska država pustila je Norca godinu dana ranije iz zatvorskog kompleksa, a danas je on, prema navodima hrvatskih medija, “ugledni privatnik”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести