НОВОСТИ

Проглас Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” народу и грађанима

22/08/2023

Асоцијација “Ствараоци Републике Српске објавила је Проглас народу и грађанима Републике Српске.

 

Проглас преносимо у цијелости:

 

  1. Асоцијација стваралаца Републике Српске пружа искрену и пуну подршку садашњем руководству Српске на челу са Милорадом Додиком, предсједником Републике у настојању да се одупру притисцима западних моћника и сачувају темељне вриједности и достигнућа Републике Српске у посљедњих 30 година. Ствараоци позивају све истинске патриоте да чврсто стану иза својих лидера и заједно формирају фронт одбране Српске за коју су животе положили њени најбољи синови и кћери, плативши тако највишу цијену за слободну, демократску Републику Српску.

 

  1. Ствараоци истичу да је судбински потребно вратити се јединству и свесрпској саборности, баш као и у вријеме када је оснивана Српска. Она је управо захваљујући српском јединству представљала, (и прије него што је избио трагични сукоб) историјски одговор на покушаје понижавања и маргинализовања српског народа у тадашњој БиХ.

 

Од почетка је грађена као модерна европска држава са свим демократским институцијама, и у рату који нам је наметнут успјели смо је уз велике жртве сачувати и изборити се за њену равноправност у оквиру дејтонског Устава БиХ.

 

  1. Од Дејтонског мировног споразума до данас инострани западни моћници уз помоћ унитаристичких снага из БиХ, охрабрени понекад и нашом неодлучношћу и несналажењем, покушавају да развласте Републику Српску, тако што јој у континуитету одузимају надлежности које су јој припале овим Споразумом. То су чинили и чине насилничким и нелегалним акцијама бројних високих представника тзв. међународне заједнице који дјелују у стилу колонијалних управника кршећи елементарне демократске и грађанске норме. Користећи сада већ нелегитимни Уставни суд доносе бројне одлуке на штету Републике Српске и њених грађана поред осталог одузимајући им право на имовину, повратак одузетих надлежности и др.

 

  1. Руководство Републике Српске уз пуну подршку свих демократских органа и институција, а прије свега и изнад свега Народне скупштине као израза највише слободне изборне воље грађана, бескомпромисно је пружило отпор таквој накарадној пракси која је незамислива за земљу која хоће да се интегрише у Европу.

 

Као одговор на даље непристајање на политику дискриминације према Републици Српској услиједило је као и прије 20 година кажњавање овај пут најодговорнијих руководилаца у Републици Српској санкцијама од стране земље која саму себе сматра Пијемонтом демократије и слободе мишљења и говора.

 

Кулминацију такве антидемократске политике представља подизање срамних оптужница против предсједника Републике Српске г. Милорада Додика и в.д. директора “Службеног гласника“ Републике Српске г. Милоша Лукића, а које су без икаквог легалног и легитимног упоришта.

 

Ствараоци Српске поручују да је ово кратковида политика којом неће успјети да укроте слободарски дух и отпор Срба у БиХ, напротив, само ће нас све ојачати у увјерењу да исправно поступамо када штитимо Устав БиХ и Устав Републике Српске, не угрожавајући тиме права грађана у другом ентитету БиХ.

 

Зато и овом приликом констатујемо да је руководство наше земље на правој страни историје и да је ова борба праведна.

 

  1. У овим тешким временима морамо се истински објединити и окренути себи и својим интересима. Морамо јачати економску моћ Републике Српске, чувати и на прави начин штитити материјалне и људске ресурсе које имамо, а који нису мали и који ће нам кроз правилно располагање омогућити да ова земља остане одржива. Морамо се окренути нашој младости, међу којима су многи потомци оних који су стварали и одбранили Републику Српску, још више је мобилисати и увјерити да је ова земља добра будућност и за њих и за њихове породице. Неопходно је јачати социјалну правду и оснажити борбу против корупције и криминала у сваком сегменту друштва.

 

  1. Братске, али и економске, културне и бројне друге везе са матицом Србијом потребно је даље јачати. Нико нам није ближи и дражи од Србије и она ће сигурно и у будуће бити уз нас у сваком погледу. Немојмо занемарити нашу дијаспору и омогућимо јој да буде још чвршће везана за Српску. Наставимо на међународном плану развијати и учвршћивати везе и сарадњу са свим европским и паневропским земљама које разумију нашу ситуацију, посебно са Мађарском, Русијом, Кином, али и другима. Јер врло брзо ће се промијенити глобална геополитичка слика свијета и ми не смијемо остати у предворју тих важних догађаја који слиједе.

 

  1. Република Српска, иако ентитет у БиХ има све елементе једне савремене младе европске државе. Учинимо све да је одбранимо и учинимо је још бољим мјестом за живот нашег народа, али и свих грађана који у њој живе.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести